Περισσότεροι από μισοί αθλητές που συμμετείχαν σε μια μελέτη στις ΗΠΑ, φάνηκαν να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με το 10% να εμφανίζει ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Η μελέτη περιελάβανε 214 αθλητές από την Εθνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arthroscopy Journal.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία για τα επίπεδα ορού βιταμίνης D , την ηλικία, τη φυλή, το δείκτη μάζας σώματος, το ιστορικό της θέσης και του τραυματισμού που σχετίζεται με τη μυϊκή καταπόνηση των κάτω άκρων ή τον τραυματισμό των μυών. Η βιταμίνη D ορού κατηγοριοποιήθηκε ως φυσιολογική όταν ≥32ng/ml, φτωχή 20-31 ng/ml και ανεπαρκής <20 ng / ml.
Φτωχά επίπεδα βιταμίνης D παρατηρήθηκαν στο 59% των αθλητών, συμπεριλαμβανομένου ενός ποσοστού 10% που εμφάνισε ανεπάρκεια στη βιταμίνη D. Οι μισοί από τους αθλητές παρουσίαζαν στην παρούσα μυϊκή καταπόνηση ή μυϊκό τραυματισμό και αυτό φάνηκε να συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Οι αθλητές που έχουν περάσει τραυματισμούς στο παρελθόν παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, σε σύγκριση με τους αθλητές που δεν είχαν υποστεί τραυματισμούς.
Η βιταμίνη D διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στο σώμα όπως τη διατήρηση υγιών επιπέδων ασβεστίου και την υγεία των οστών και είναι απαραίτητη για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων στον αθλητισμό. Τα βέλτιστα μυοσκελετικά οφέλη εμφανίζονται όταν τα επίπεδα 25(OH)D είναι πάνω από> 30ng/ml.
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στους αθλητές της Εθνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου συσχετίστηκαν με ιστορικό μυϊκής θλάσης των κάτω άκρων ή μυϊκού τραυματισμού με άμεσο αντίκτυπο στην καριέρα του αθλητή ή σε άλλες επιπτώσεις στην επίδοση των αθλητών.
Πηγές:
- Rebolledo et al. (2017). The Association of Vitamin D Status in Lower Extremity Muscle Strains and Core Muscle Injuries at the National Football League Combine. Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic & Related Surgery.
Αφήστε ένα σχόλιο