Ένα παρεξηγημένο λαχανικό, με τεράστια οφέλη για την υγεία μας που αξίζει να γνωρίσουμε. Η αγκινάρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και λουτεΐνη.
Οι φυτικές ίνες είναι γνωστές για τις ευεργετικές επιδράσεις στους στον γαστρεντερολογικό σωλήνα και για τον κορεσμό που προκαλούν. Επιπλέον, φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης αίματος – LDL, λειτουργούν προστατευτικά έναντι των καρδιακών νοσημάτων και ρυθμίζουν την γλυκόζη στο αίμα, ώστε να διατηρείται σε σταθερά επίπεδα. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, οι ενήλικοι πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά 25 έως 30 γραμμάρια φυτικών ινών από τις τροφές. Τα 100 γρ. αγκινάρας προσφέρουν περίπου 6 γρ. φυτικών ινών.
Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών, και με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στη συνολική διεργασία παραγωγής αίματος. Επιπλέον, είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού ιστού και απαιτείται για τη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA. Οι ανάγκες ενός ενήλικα (όχι για εγκυμονούσες) ανέρχονται περίπου στα 400 μg φυλλικού οξέος, ενώ 100 γρ. αγκινάρας προσφέρουν περίπου το ¼ αυτής της ποσότητας (90μg).
Η βιταμίνη Κ είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών, στην πήξη του αίματος, και σε πολλές ενζυματικές λειτουργίες. Με λίγα λόγια, βοηθάει στην καλή υγεία των οστών και στην οστική πυκνότητα, στην επούλωση τραυμάτων, και στη σωστή λειτουργία των ενζύμων στον οργανισμό. 100 γραμμάρια αγκινάρας, προσφέρουν 286 mg βιατμίνης Κ, ποσότητα υπεραρκετή για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες στη συγκεκριμένη βιταμίνη.
Η λουτεΐνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών και αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό ενάντια στη φλεγμονή, και στο οξειδωτικό στρες. Οι μελέτες δείχνουν ότι βοηθάει στα νοσήματα τα οποία είναι συνδεδεμένα με το γήρας, ενώ δρα προστατευτικά στην υγεία των ματιών.
Μία πρόσφατη μελέτη έδωσε έμφαση και στον αντί-υπερλιπιδαιμικό ρόλο της αγκινάρας, αφού το εκχύλισμα αγκινάρας που χρησιμοποιήθηκε, οδήγησε στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, και των τριγλυκεριδίων. Φαίνεται να μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματική θεραπεία και να έχει ευεργετική επίδραση στα άτομα με υπερχοληστερολαιμία.
Αναμφισβήτητα λοιπόν, οι αγκινάρες έχουν θέση στη διατροφή μας! Μάλιστα, δεν περιοριζόμαστε μόνο στον καρπό, αλλά μπορούμε να καταναλώσουμε τόσο τα κοτσανάκια τους, όσο και τα…αγκιναρόφυλλα! Αφού τα καθαρίσουμε, μπορούμε να τα φάμε με μπόλικο λεμονάκι ωμά, ή και μαγειρεμένα! Τα φύλλα της αγκινάρας γίνονται και αφέψημα, το οποίο ανακουφίζει από τη δυσπεψία, ενισχύει τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, και οδηγεί σε βελτίωση των συμπτωμάτων από γαστρεντερικά προβλήματα.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργία στις αγκινάρες ή και στα εκχυλίσματα αγκινάρας, οπότε χρειάζεται προσοχή. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εκχυλίσματος αγκινάρας είναι σπάνιες, αν και άτομα με απόφραξη των χολικών αγωγών ή χολόλιθους , ή και γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν καλύτερα να τα αποφεύγουν.
Πηγές:
- The Effect of Lutein on Eye and Extra-Eye Health, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30231532/
- USDA, artichoke, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103334/nutrients
- The effect of artichoke on lipid profile: A review of possible mechanisms of action, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30308247/
- Κλινική Διατροφή, Krause’s, Ιατρικές εκδόσεις Λίτσας
Αφήστε ένα σχόλιο