Καθώς η πανδημία του COVID-19 καλπάζει, όλοι μας έχουμε εκπλαγεί από τον αντίκτυπο της στη δημόσια υγεία. Η ανάγκη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και της φροντίδας των ατόμων που έχουν υποστεί οξεία λοίμωξη είναι πολύ μεγάλη και επιτακτική. Ήδη όμως αρχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια και οι ευρύτερες επιπτώσεις της πανδημίας, που αφορούν την ψυχική υγεία των ατόμων.
Αναφέρομαι κυρίως σε άτομα με Διατροφικές Διαταραχές, και συγκεκριμένα σε άτομα με ιστορικό Ψυχογενούς Ανορεξίας ή Βουλιμίας ή Διαταραψή Επεισοδιακής Υπερφαγίας.
Τα άτομα αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα αυτή την περίοδο. Η συχνά διακυβευόμενη σωματική τους υγεία, η διαταραγμένη σχέση τους με το φαγητό, καθώς και οι μειωμένες κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, μπορεί να οδηγήσει τα άτομα αυτά σε μια «κοινωνική αποστασιοποίηση».
Στην περίοδο που διανύουμε η μειωμένη πρόσβαση στις συνήθεις θεραπείες, ο περιορισμός, και η αβεβαιότητα που προκαλείται, επιβαρύνουν την κατάσταση των ασθενών με Διατροφικές Διαταραχές. Τα άτομα αυτά διατρέχουν κινδύνους όπως την αδυναμία προκαλείται από τη νευρική ανορεξία, την ανισορροπία ηλεκτρολυτών λόγω της νευρικής βουλιμίας, και τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και παχυσαρκίας που προκαλείται από τα συχνά επεισόδια υπερφαγίας.
Πρόσφατα δεδομένα από μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξαν ότι τα συμπτώματα των Διατροφικών Διαταραχών μπορεί να επιδεινωθούν από την έκθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη διακοπή των καθημερινών δραστηριοτήτων, την κοινωνική απομόνωση, τις αλλαγές στην σωματική δραστηριότητα και τον ύπνο, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις από τον φόβο της μετάδοσης του ιού.
Η πανδημία μπορεί να μειώσει την πρόσβαση σε φροντίδα, περιορίζοντας την πρόσβαση σε κοινωνική υποστήριξη, θεραπεία και στρατηγικές αντιμετώπισης των Διατροφικών Διαταραχών. Δυστυχώς, οι ψυχολογικοί παράγοντες που συνδέονται με τα άτομα που πάσχουν από Διατροφικές Διαταραχές πιθανότατα θα επιδεινωθούν από την πανδημία και την κοινωνική απομόνωση.
Όπως φάνηκε στην ίδια μελέτη, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και οι δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πηγή άγχους και ανησυχίας για τους συμμετέχοντες, λόγω της συνεχούς ενασχόλησης με το φαγητό, την αύξηση βάρους και την άσκηση.
Αν και οι δημοσιεύσεις σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση μπορούν να είναι εξαιρετικά ευεργετικές για την πλειονότητα του πληθυσμού, ενδεχομένως να απαιτείται ανάγκη για σαφείς κατευθυντήριες γραμμές, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών που θα βοηθούν τα άτομα να ενημερώνονται από έγκυρες πηγές, να αποτρέπουν την υπερβολική έκθεση σε μέσα ενημέρωσης, και να βοηθούν στη διαχείριση συναισθηματικών και ψυχολογικών συνεπειών.
Αποτελέσματα από μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία έδειξε ότι άτομα με ιστορικό Διατροφικών Διαταραχών, παρουσίασαν αυξημένη τάση για περιοριστικού τύπου διατροφή, αυξημένη συχνότητα υπερφαγικών επεισοδίων, αυξημένη συχνότητα αντισταθμιστικών έμετων, και αυξημένα επίπεδα άσκησης κατά την περίοδο της πανδημίας. Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι ακόμη και στην ομάδα ατόμων χωρίς κάποιο προηγούμενο ιστορικό Διατροφικών Διαταραχών, παρατηρήθηκαν αυξημένα επεισόδια υπερφαγίας και περιορισμού τροφής, που όμως συνοδεύονταν με μειωμένα επίπεδα άσκησης σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία.
Η πανδημία έχει πιθανώς μακροπρόθεσμη επίδραση στα συμπτώματα ή/και την ανάρρωση των ατόμων με ιστορικό Διατροφικών Διαταραχών (Ψυχογενή ανορεξία, Ψυχογενή βουλιμία , Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας). Επομένως, δεν πρέπει να την υποτιμούμε.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας και οι αρνητικές συνέπειες του COVID-19 αφορούν και την ψυχική υγεία, και η υποστήριξη ασθενών που ανήκουν σε αυτή την ευάλωτη ομάδα είναι απαραίτητη.
Γι’αυτό, αν τη χρειάζεστε, ζητήστε βοήθεια από ειδικό. Εάν αναβάλλετε τη λήψη βοήθειας για τη διατροφική σας διαταραχή ή αντιμετωπίζετε αυξημένο άγχος, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επικοινωνήσετε. Υπάρχουν πολλοί θεραπευτές, διαιτολόγοι και θεραπευτικά κέντρα που παρέχουν τις υπηρεσίες τους διαδικτυακά.
Πηγές:
- Exploring the impact of the COVID-19 pandemic and UK lockdown on individuals with experience of eating disorders
- The challenges ahead for patients with feeding and eating disorders during the COVID-19 pandemic
- Eating and exercise behaviors in eating disorders and the general population during the COVID‐19 pandemic in Australia: Initial results from the COLLATE project
Αφήστε ένα σχόλιο