Διατροφικές συμβουλές για τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης

Για να διαβάζετε αυτό το άρθρο, μάλλον, είστε μια μέλλουσα μανούλα, που θέλει να ενημερωθεί για την πιο συχνή μεταβολική διαταραχή της εγκυμοσύνης τον σακχαρώδη διαβήτης κύησης (ΣΔΚ). Η συχνότητα του ΣΔΚ φαίνεται να αυξάνεται συνεχώς, επηρεάζει δυσμενώς τόσο τη μητέρα, όσο και το έμβρυο κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, η άμεση διάγνωση και η διαχείρισή του μπορούν πράγματι να φανούν χρήσιμα για τη μητέρα και το μωρό. 

Τι είναι ο διαβήτης κύησης (ΣΔΚ); 

Ο διαβήτης κύησης αφορά την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό. Στην πράξη το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, την ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, για να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες που εμφανίζονται στην εγκυμοσύνη. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι αλλαγές στις ορμόνες μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας της ινσουλίνης. Ο διαβήτης κύησης μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης, αλλά είναι πιο συχνός στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο.

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να αποκτήσουν διαβήτη κύησης;

Θεωρητικά οποιαδήποτε γυναίκα είναι πιθανόν να αποκτήσει διαβήτη κύησης. Εντούτοις, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως: 

  1. Διαβήτης κύησης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
  2. Κάποιος από τους γονείς ή τα αδέρφια της μητέρας έχει διαβήτη τύπου 2
  3. Ηλικία μητέρας >25 έτη
  4. Παχυσαρκία 
  5. Προηγούμενη γέννηση μωρού με βάρος μεγαλύτερο των 4,5 κιλών
  6. Ιατρική κατάσταση που προδιαθέτει σε διαβήτη κύησης, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες, το μεταβολικό σύνδρομο, η χρήση γλυκοκορτικοειδών και η υπέρταση
  7. Μέλος εθνότητας με αυξημένο επιπολασμό ΣΔΚ

Αν κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου ισχύει για εσάς, συνίσταται να κάνετε έλεγχο για διαβήτη κύησης. 

Ακόμη κι αν παρουσιάζετε αυξημένο κίνδυνο, η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη κύησης, θα βελτιώσει την κατάσταση τόσο για εσάς, όσο και για το μωράκι σας. 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο διαβήτης κύησης διαγιγνώσκεται από τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στό αίμα. Σπανιότερα, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα, όπως δίψα, συχνοουρία, ξηροστομία και κούραση. 

Για την διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη κύησης χρησιμοποιείτε ευρέως η καμπύλη σακχάρου (από την 24η εβδομάδα κύησης και μετά) που αποτελεί απαραίτητη εξέταση κατά την κύηση. Αν διαγνωστείτε με ΣΔΚ, ο συχνός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητος. Αυτός μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη μητέρα με τη χρήση μετρητή γλυκόζης. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα παίζουν η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα. 

Διατροφικές συμβουλές για τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη κύησης

  • Πραγματοποιείτε μικρά και συχνά γεύματα για να παραμένουν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Στόχος είναι τα 3 κύρια γεύματα με 2 σνακ ενδιάμεσα. Σημαντικό είναι κάθε γεύμα να περιέχει μικρή ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως προϊόντα ολικής άλεσης και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, τα οποία βοηθούν στην μεταγευματική ευγλυκαιμία. 
  • Έχετε στο νου σας ότι μία καλή ποσότητα υδατανθράκων ανά γεύμα είναι 2 μερίδες υδατανθράκων στο πρωινό, 2-3 μερίδες σε μεσημεριανό και βραδινό και 1 μερίδα στα σνακ (1 μερίδα = 15 γρ. υδατάνθρακα). 
  • Καταναλώστε περισσότερα λαχανικά, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε  φυτικές ίνες για την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες, απαραίτητες για την υγεία του εμβρύου.
  • Αποφύγετε τα απλά σάκχαρα, όπως τη ζάχαρη, το μέλι, τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων.

Προσοχή! Τα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται ολόκληρα και όχι σε χυμό. Προσπαθήστε να καταναλώνετε 2-3 φρούτα ημερησίως.

  • Στοχεύστε σε σύνθετα γεύματα που συνδυάζουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά. Αποφύγετε την κατανάλωση πολλών απλών υδατανθράκων.
  • Εντάξτε μία πηγή πρωτεΐνης σε κάθε σας γεύμα. Οι πρωτεΐνες βοηθούν με το αίσθημα της πείνας, παρέχουν απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων, μειώνοντας έτσι το σάκχαρο μετά το γεύμα. Επιπλέον, είναι σημαντικές για την ανάπτυξη του εμβρύου. 
  • Αποφύγετε γλυκαντικές ουσίες και προϊόντα για διαβητικούς, όπως έτοιμα γλυκά, καθώς μπορεί να περιέχουν συντηρητικά που δεν είναι μελετημένα στην εγκυμοσύνη. 
  • Μη φοβάστε να ασκηθείτε, κατόπιν συνεννόησης πάντοτε με το γιατρό σας. Το περπάτημα και η τακτική σωματική άσκηση έχει σαφή πλεονεκτήματα στις γυναίκες που παρουσιάζουν σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

Διαβάστε επίσης: Μεσογειακή διατροφή για μια υγιή εγκυμοσύνη!

Αυτό που θέλουμε να θυμάστε είναι ότι ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε μέλλουσα μαμά και μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι ορμόνες κάνουν το δικό τους πάρτι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλές φορές επηρεάζοντας ανεπιθύμητα την κύηση. Το σημαντικό είναι να λάβετε δράση για την αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης το συντομότερο δυνατό και εσείς και το μωράκι σας θα τα καταφέρετε αισίως!

Πηγές

  1. American Diabetes Association, Gestational diabetes and a healthy baby? Yes
  2. B. S. Buckley et al., Gestational diabetes mellitus in Europe: prevalence,current screening practice and barriers to screening. A review
  3. NHS, Gestational Diabetes
  4. Tao Zhou et al., Prevalence and Trends in Gestational Diabetes Mellitus Among Women in the United States, 2006–2017: A Population-Based Study
2022-11-21T15:22:47+02:00

Το βρήκες ενδιαφέρον; Μοιράσου το!

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top