Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι που ακολουθούν διατροφές με βάση τα φυτικά τρόφιμα γίνονται όλο και περισσότεροι. Λόγοι υγείας, διαχείρισης βάρους ή σε συνδυασμό με λόγους ηθικής, όπως η καλή διαβίωση των ζώων και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες αποτελούν ισχυρά κίνητρα για την υιοθέτηση χορτοφαγικών προτύπων. Η χορτοφαγική διατροφή έχει πολλές παραλλαγές, ανάλογα με τα προϊόντα που εξαιρούνται. Κάποιοι τρώνε γαλακτοκομικά και όχι αυγά, άλλοι τρώνε ψάρια, αλλά όχι κρέας. Για να μην μπερδεύεστε, ελάτε να μάθουμε μαζί τους διάφορους τύπους των φυτικών διατροφών.  

Πρώτα μερικά στατιστικά…

  • Αυτή τη στιγμή, ο συνολικός αριθμός των vegans, των vegetarians και όλων των σχετικών κατηγοριών είναι κοντά στο 14% του παγκόσμιου πληθυσμού.

  • Στην Ελλάδα, σύμφωνα με δεδομένα του 2019, μόλις το 2% του πληθυσμού είναι vegetarian και το 0,8%, περίπου 80.000 άνθρωποι, είναι vegan. 
  • Το 2021, η Γερμανία είχε το υψηλότερο ποσοστό των ερωτηθέντων ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών που ήταν χορτοφάγοι ή vegan στην Ευρώπη. 
  • H αναζήτηση στο Google για τον όρο «βιγκανισμός» είχε αυξηθεί κατά 580% από το 2014 ως το 2019. 
  • Οι πωλήσεις τροφίμων φυτικής προέλευσης αυξάνονται εδώ και χρόνια, αλλά αυξήθηκαν σχεδόν 3 φορές πιο γρήγορα από τις συνολικές πωλήσεις τροφίμων από το 2018 έως το 2020.

Τύποι Χορτοφαγικής Διατροφής

Lacto-vegetarian

Μια γαλακτο-χορτοφαγική διατροφή περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως υποδηλώνει το πρόθεμα “lacto”, που προέρχεται από την λατινική λέξη lac και σημαίνει γάλα. Αυτή η παραλλαγή περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά εξαιρεί το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, καθώς και τα αυγά.

Ovo-vegetarian

Όπως και στον παραπάνω τύπο, έτσι κι εδώ το πρόθεμα “ovo” αναφέρεται στα αυγά και προέρχεται από τη λατινική λέξη ovum. Επομένως, οι χορτοφάγοι σε αυτήν την περίπτωση καταναλώνουν αυγά, αλλά όχι κρέας, ψάρι, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Lacto-ovo vegetarian

Πρόκειται για τους “παραδοσιακούς” θα λέγαμε χορτοφάγους. Οι άνθρωποι που επιλέγουν αυτού του είδους τη χορτοφαγική διατροφή αποκλείουν το κρέας και το ψάρι, αλλά καταναλώνουν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και αυγά.  

Pescatarian

Το πρόθεμα προέρχεται από την ιταλική λέξη «pesce», που σημαίνει ψάρι και επομένως αντιπροσωπεύει τη φυτική διατροφή που περιλαμβάνει ψάρια. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών ή αυγών τείνει να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Vegan

Οι vegan δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα ή υποπροϊόντα, κυρίως για λόγους ηθικής. Στη διατροφή τους, λοιπόν, δεν περιέχονται εκτός από το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτά, όπως τα αυγά ή τα πουλερικά. Επιπλέον, δεν καταναλώνουν μέλι ή κερί μέλισσας, ζελατίνη και άλλα ζωικά υποπροϊόντα. Όπως υποδεικνύεται από τον ορισμό της Vegan Society, πρόκειται για μια φιλοσοφία ζωής και όχι απλά μια διατροφική επιλογή. Ο βιγκανισμός επιδιώκει την αποφυγή κάθε μορφής εκμετάλλευσης και σκληρότητας των ζώων για τροφή, ένδυση ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό. 

Flexitarian

H flexitarian διατροφή, όπως υποδεικνύεται από το πρόθεμά της “flexi”, έχει σχεδιαστεί για να είναι πιο ευέλικτη από μια αυστηρή vegan ή vegetarian διατροφή. Ο πυρήνας της είναι τα φυτικά προϊόντα, ωστόσο περιστασιακά επιτρέπει την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, όπως κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά με μέτρο. Πρακτικά, η κατηγορία αυτή δε συνάδει απόλυτα με τη χορτοφαγία, καθώς καταναλώνεται κρέας και γι’ αυτό μπορεί να την ακούσετε και με την ονομασία ημι-χορτοφαγική διατροφή (SVD).

Pollotarians

Πρόκειται για μια ακόμη κατηγορία ημι-χορτοφαγικής διατροφής. Ενώ το πρόθεμα “pollo” κυριολεκτικά μεταφράζεται σε “κοτόπουλο” στα ισπανικά, οι pollotarians τρώνε γενικά όλες τις μορφές πουλερικών, όπως γαλοπούλα ή πάπια. Εντούτοις, εξαιρούν από τη διατροφή τους το κρέας. Πολλές φορές αυτός ο τύπος ημι-χορτοφαγικής διατροφής είναι ένα βήμα προς την καθαρή χορτοφαγία για κάποιους. Άλλοι την επιλέγουν, λόγω των επιπτώσεων του κόκκινου κρέατος στην υγεία και το περιβάλλον. Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, η κατανάλωση τους διαφέρει από άτομο σε άτομο. Όσοι τρώνε ψάρια και θαλασσινά θεωρούνται pesce-pollotarians.

Διαβάστε επίσης: Απώλεια βάρους με φυτική διατροφή 

Πηγές

  1. Derbyshire E.J., Flexitarian Diets and Health: A Review of the Evidence-Based Literature
  2. Healthline, 6 Types of Vegetarian Diets: A Dietitian Explains
  3. Statista, Share of young adults who are vegetarian or vegan in selected European countries in 2021
  4. The Vou, This Is How Many Vegans Are In The World Right Now (2021 Update)
  5. Vegan Society, Definition of veganism 
  6. Πρώτο Θέμα, «Go Vegan»: 80.000 άτομα ασπάζονται τη διατροφή στην Ελλάδα