Ένα από τα πρώτα μέτρα που εφαρμόστηκαν για να αποφευχθεί η διασπορά του νέου κορονοϊού COVID-19 στην κοινότητα ήταν το κλείσιμο των σχολείων. Επιστήμονες της Δημόσιας Υγείας εστίασαν την προσοχή τους στην μακροπρόθεσμη επίδραση της πανδημίας στην υγεία των παιδιών και προβλέπουν ότι μπορεί να επιδεινώσει την επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας.
Το κλείσιμο των σχολείων διπλασιάζει ουσιαστικά τον «εκτός σχολείου» χρόνο των παιδιών και ενδέχεται να επιδεινώσει πολλούς παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε αύξηση βάρους, οι οποίοι σχετίζονται με τις καλοκαιρινές διακοπές. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τα παιδιά είναι εκτός σχολείου, όπως στις καλοκαιρινές διακοπές, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα εμφανίζουν «παχυσαρκογόνες» συμπεριφορές που μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους.
Τα παιδιά είναι λιγότερο δραστήρια, έχουν περισσότερο καθιστική ζωή, τρώνε μη υγιεινά τρόφιμα, παρουσιάζουν αυξημένο χρόνο έκθεσης σε οθόνες και ακανόνιστες ώρες ύπνου. Όλα αυτά συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία.
Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών τα παιδιά κατανάλωναν περισσότερες τροφές με βάση τη ζάχαρη (6 ημέρες έναντι 2,5 ημέρες εβδομαδιαίως) και φρούτα (7 ημέρες έναντι 4,7 ημερών / εβδομάδα) σε σύγκριση με τη συνήθη κατανάλωση στο σχολείο.
Η αύξηση βάρους στην παιδική ηλικία είναι μακροχρόνιας ανησυχίας. Ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία συνδέεται με μεγαλύτερη αύξηση του βάρους κατά την ενήλικη ζωή.
Η παραμονή στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της παχυσαρκίας, καθώς στα νοικοκυριά υπάρχουν διαθέσιμες συσκευασμένες τροφές, εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή θερμιδική αξία, τα «comfort foods» που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση.
Όσον αφορά τη σωματική άσκηση, η κοινωνική απόσταση και η παραμονή στο σπίτι μειώνουν τις δυνατότητες άσκησης, ιδιαίτερα για τα παιδιά σε αστικές περιοχές που κατοικούν σε μικρά διαμερίσματα. Αντίθετα, οι καθιστικές δραστηριότητες και ο χρόνος προβολής αναμένεται να αυξηθούν, όπως και η χρήση βιντεοπαιχνιδιών.
Ο χρόνος έκθεσης σε οθόνες σχετίζεται επίσης με το υπέρβαρο και την παχυσαρκία στην παιδική ηλικία, λόγω της αυξημένης καθιστικής δραστηριότητας αλλά και της συσχέτισης μεταξύ του χρόνου προβολής και της κατανάλωσης σνακ.
Ας μη ξεχνάμε ότι η πανδημία μπορεί να έχει αντίκτυπο και στη ψυχολογία των παιδιών και εφήβων. Η παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας, η πλήξη και η έλλειψη επαφής με συμμαθητές, φίλους και δασκάλους επηρεάζουν αρνητικά τη ψυχολογία των παιδιών, και αντιλαμβάνονται ότι δεν πρόκειται για σχολικές διακοπές. Σε αυτή την περίπτωση, η άσκηση είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο, βελτιώνοντας το αίσθημα άγχους και κατάθλιψης.
Πως μπορείτε να αποτρέψετε την παιδική παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της πανδημίας?
- Ενθαρρύνετε τα παιδιά να είναι δραστήρια!
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας 5-17 ετών θα πρέπει να συγκεντρώνουν καθημερινά τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας έως έντονης φυσικής δραστηριότητας. Οι κινητικές τους δεξιότητες πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, ενώ το καρδιαγγειακό και μυϊκό τους σύστημα πρέπει να ενεργοποιείτε καθημερινά.
- Μαγειρέψτε υγιεινά!
Προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε το χρόνο και τις δυνατότητες που δημιουργούνται από αυτή την πανδημία. Είναι μια καλή στιγμή να μαγειρέψετε μαζί και να φτιάξετε υγιεινά σνακ (muffin με μπανάνα και βρόμη, μπανανόψωμο, μελιτζανοπιτσάκια).
- Φτιάξτε ημερήσιο πρόγραμμα!
Δημιουργήσετε ένα ημερήσιο πρόγραμμα που θα ακολουθείτε στο σπίτι και δώστε ένα θέμα σε κάθε ημέρα.
Δευτέρα: Ημέρα υγιεινής μαγειρικής
Τρίτη: Ημέρα τέχνης και ζωγραφικής
Τετάρτη: Ημέρα ομαδικής γυμναστικής
Πέμπτη: Ημέρα κηπουρικής
Παρασκευή: Νύχτα χορού!
Φροντίστε να έχετε μια ρουτίνα για τις ώρες γευμάτων, το χρόνο μελέτης, το χρόνο σωματικής άσκησης και τον ελεύθερο χρόνο για διασκεδαστικές δραστηριότητες.
Η πανδημία COVID-19, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί μια παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία και προτεραιότητα είναι να αντιμετωπιστεί ο άμεσος αντίκτυπος της στην κοινωνία. Είναι όμως, εξίσου σημαντικό να εξεταστούν και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κοινωνικής απόστασης, συμπεριλαμβανομένου του κίνδυνου για επιδείνωση της παιδικής παχυσαρκίας.
Πηγές:
- Andrew G. Rundle, Yoosun Park, Julie B. Herbstman, Eliza W. Kinsey, Y. Claire Wang. COVID-19 Related School Closings and Risk of Weight Gain Among Children. Obesity, 2020; DOI: 10.1002/oby.22813
- COVID-19 pandemic may exacerbate childhood obesity
- Coronavirus quarantine: how covid-19 affects childhood obesity, healthy habits and vulnerable populations, https://www.gasolfoundation.org/
- Tanskey, L.A., Goldberg, J., Chui, K., Must, A. and Sacheck, J., 2018. The state of the summer: A review of child summer weight gain and efforts to prevent it. Current obesity reports, 7(2), pp.112-121.
- Children’s Obesogenic Behaviors During Summer Versus School: A Within-Person Comparison
Αφήστε ένα σχόλιο