Ένα βασικό χαρακτηριστικό της Μεσογειακή Διατροφής, πέρα από τις συστάσεις για τις ομάδες τροφίμων και τη συχνότητα κατανάλωσής τους, είναι τα οικογενειακά γεύματα.
Στα οικογενειακά γεύματα δίνεται η ευκαιρία στα μέλη μιας οικογένειας να αλληλοεπιδράσουν και να γευματίσουν μαζί. Αποτελούν μια σημαντική πτυχή της οικογενειακής ζωής, που σύμφωνα με μελέτες βοηθάει και στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.
Η συμμετοχή σε οικογενειακά γεύματα αποτελεί μια απλή, καθημερινή ενέργεια που μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί για τη διατήρηση ενός υγιούς οικογενειακού περιβάλλοντος. Τα οικογενειακά γεύματα μπορούν να λειτουργήσουν ως συνδετικός κρίκος για την ενίσχυση της οικογενειακής συνοχής, της σταθερότητας και της οικογενειακής σύνδεσης. Η συχνή κατανάλωση οικογενειακών γευμάτων, βοηθά τα μέλη της οικογένειας να έρθουν πιο κοντά, να νιώσουν ασφάλεια και να αντιμετωπίσουν τα άγχος της καθημερινής ζωής.
Όταν μια οικογένεια συγκεντρώνεται μαζί στο τραπέζι, τείνει να καταναλώνει ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και προάγει υγιεινές διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές. Τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας μπορούν να δίνουν παράδειγμα ως προς τις διατροφικές συνήθειες και επιλογές σε συνδυασμό με μια σωστή συμπεριφορά στο τραπέζι. Αντίστοιχα, τα μικρότερα μέλη της οικογένειας μαθαίνουν να μοιράζονται ευθύνες στο πρακτικό κομμάτι του οικογενειακού τραπεζιού όπως το στρώσιμο του τραπεζιού, το μαγείρεμα, ενώ, μέσω αυτών των διαδικασιών, φαίνεται να βελτιώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες.
Μελέτες που διεξήχθησαν με παιδιά και εφήβους, έχουν δείξει ότι τα συχνά οικογενειακά γεύματα συσχετίζονται αρνητικά με την πιθανότητα εμφάνισης διατροφικών διαταραχών, κατάχρησης αλκοόλ, εμφάνισης κατάθλιψης ή επιθετικής συμπεριφοράς. Αντίθετα, παρατηρήθηκε θετική συσχέτιση μεταξύ των συχνών οικογενειακών γευμάτων και της υψηλότερης αυτοεκτίμησης, διάθεσης για μάθηση και μεγαλύτερης ψυχικής ανθεκτικότητας στα παιδιά.
Επιπλέον, τα παιδιά που τρώνε τακτικά γεύματα μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια έχουν, μακροπρόθεσμα, περισσότερα οφέλη όσον αφορά τη σωματική και ψυχική τους υγεία.
Τα απαιτητικά ωράρια εργασίας και οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών ή των εφήβων είναι πρακτικοί λόγοι που δεν επιτρέπουν στην οικογένεια να συγκεντρωθεί μαζί γύρω από το τραπέζι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα οικογενειακά γεύματα πρέπει να ενθαρρύνονται και να αποτελούν προτεραιότητα, ως μια εκστρατεία με στόχο τη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης των παιδιών. Και αν η καθημερινότητα είναι δύσκολη, φροντίστε να προγραμματίσετε τα οικογενειακά γεύματα για το σαββατοκύριακο σε μια ρεαλιστική ώρα που θα εξυπηρετεί όλη την οικογένεια.
Πηγές:
Αφήστε ένα σχόλιο