Η παραγωγή τροφίμων είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για το περιβάλλον. Μάλιστα, μια νέα μελέτη έδειξε ότι το σύστημα τροφίμων παράγει περίπου το 35% των συνολικών παγκόσμιων ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επομένως, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι οι καθημερινές μας διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη συνολική βιωσιμότητα. 

Αν και οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες τείνουν να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, δεν είναι όλοι σε θέση να εγκαταλείψουν τελείως την κατανάλωση κρέατος. Αυτό δε σημαίνει ότι αν τρώτε κρέας, δεν μπορείτε να το κάνετε πιο ηθικά και με μεγαλύτερη συνειδητότητα για τον περιβαλλοντικό του αντίκτυπο. Σας παραθέτουμε, λοιπόν, καθημερινές πρακτικές, για να κάνετε τη διατροφή σας πιο βιώσιμη. Γιατί, όποιος θέλει, βρίσκει τον τρόπο!

Πώς επηρεάζει η παραγωγή κρέατος το περιβάλλον;

Η παραγωγή κρέατος έχει ουσιαστική συμβολή στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό οφείλεται στην εκτεταμένη χρήση γης, τις απαιτήσεις σίτισης, καθώς και την επεξεργασία και τη συσκευασία των προϊόντων. Όσον αφορά το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα, το βοδινό και το αρνί σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά. Χαρακτηριστικά, οι κρεατοπαραγωγικές αγελάδες παράγουν περίπου 100 κιλά ισοδύναμα διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλό κρέατος. Η ποσότητα αυτή είναι σημαντικά μεγαλύτερη αν σκεφτούμε ότι άλλα τρόφιμα, όπως τα αυγά, το ρύζι ή το γάλα παράγουν περίπου 4 κιλά ισοδύναμα CO2 ανά κιλό τροφίμου. Επιπλέον, οι αγελάδες παράγουν κατά την πέψη και ένα ακόμη αέριο του θερμοκηπίου, το μεθάνιο που είναι περίπου 30 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), όσον αφορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

5 τρόποι για να είστε ένας πιο ηθικός κρεατοφάγος

Μειώστε την κατανάλωση κρέατος

Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος αποτελεί πράγματι έναν τρόπο για να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα. Για αρχή, μπορείτε να περιορίσετε τις μέρες που περιλαμβάνετε κρέας στο γεύμα σας. Για παράδειγμα, θέστε ως στόχο να μην τρώτε κρέας 2-3 μέρες την εβδομάδα. Αν περιορίσετε την κατανάλωσή σας μόνο τα  Σαββατοκύριακα, θα μειώσετε τη συνεισφορά σας πάνω από 70%. Μπορείτε επίσης να υιοθετήσετε έναν ημιχορτοφαγικό τρόπο διατροφής, όπως o flexitarian ή ο pollotarian, που βασίζονται στα φυτικά πρότυπα διατροφής και περιλαμβάνουν και την περιστασιακή κατανάλωση κρέατος.

Διαβάστε για τη flexitarian και pollotarian διατροφή: Εσείς ξέρετε τους 7 τύπους χορτοφαγίας;

Επιλέξτε τα σωστά κρέατα

Όταν τρώτε κρέας, οι επιλογές που κάνετε για το είδος του κρέατος μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά. Όπως επισημάνθηκε παραπάνω, οι αγελάδες και το αρνί συμβάλλουν περισσότερο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με άλλα ζώα, όπως το κοτόπουλο ή οι χοίροι. Η απλή αλλαγή ενός γεύματος μοσχαρίσιου κρέατος με ένα γεύμα κοτόπουλου θα μπορούσε να μειώσει το αποτύπωμα κατά 3 φορές.

Εντάξτε τις φυτικές πρωτεΐνες στη διατροφή σας 

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να είστε ένας ηθικότερος κρεατοφάγος είναι να τρώτε περισσότερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Τρόφιμα όπως το τόφου, τα φασόλια, τα μπιζέλια, η κινόα, τα ρεβίθια και οι ξηροί καρποί έχουν σημαντικά χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με τις περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες. Δοκιμάστε να φτιάξετε συνταγές με κιμά σόγιας, αντί για κανονικό, θα δείτε ότι το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από αυτό που περιμένατε. Εναλλακτικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε το ήμισυ του κιμά με φυτικής προέλευσης, ώστε να κρατήσετε τη γεύση του κρέατος, αλλά να μειώσετε την ποσότητα της ζωικής πρωτεΐνης.

Μειώστε τη σπατάλη τροφίμων

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), αν τα απόβλητα τροφίμων ήταν μια χώρα, θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός διοξειδίου του άνθρακα μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Επομένως, μια από τις πιο αποτελεσματικές κινήσεις που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να μειώσετε τα τρόφιμα που πετάτε. Πώς;

  • Σχεδιάστε τα γεύματα της εβδομάδας και αγοράστε ακριβώς ό,τι χρειάζεστε.
  • Προτού πάτε στο supermarket φτιάξτε μία λίστα, για να μην αγοράσετε κάτι που ήδη έχετε. 
  • Αγοράστε κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, αν δεν σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε μέσα στις επόμενες ημέρες.
  • Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης σε ευπαθή τρόφιμα πριν την αγορά.
  • Καταναλώστε το φαγητό της προηγούμενης μέρας.
  • Αν μαγειρέψετε μεγαλύτερη ποσότητα, δώστε και στους γείτονές σας! Μια καλή κίνηση, πάντα εκτιμάται.
  • Οργανώστε το ψυγείο και το ντουλάπι σας, για να ξέρετε ακριβώς τι έχετε. 
  • Αποθηκεύστε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο για την καλύτερη δυνατή διατήρησή τους.
  • Γίνετε δημιουργικοί στην κουζίνα. Υπάρχουν πολλές συνταγές για να αξιοποιήσετε τρόφιμα που έχουν περισσέψει. 
  • Φτιάξτε ζωμούς από κόκαλα και λαχανικά που έχουν απομείνει.

Εξασκήστε την ενσυνείδητη κατανάλωση 

Ένας απλός τρόπος για να τρώτε πιο βιώσιμα είναι να τρώτε συνειδητά. Αυτό σημαίνει τη στιγμή που τρώτε να είστε συγκεντρωμένοι και προσηλωμένοι στο φαγητό σας, χωρίς περισπασμούς, δίνοντας πραγματική αξία στο γεύμα σας. Η εστίαση σας επιτρέπει να σκεφτείτε από πού προήλθε το φαγητό σας και πώς θρέφει το σώμα σας. Επιπλέον, όταν τρώτε συνειδητά, ο εγκέφαλος σας λαμβάνει τα μηνύματα κορεσμού και έτσι νιώθετε πλήρεις, χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Έτσι, δίνοντας περισσότερη προσοχή στο πως τρώτε και σκεπτόμενοι τη «μεγαλύτερη εικόνα», μπορείτε να αλλάξετε την άκρατη κατανάλωση τροφής και να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων. 

Τι να κρατήσετε;

Η παραγωγή τροφίμων είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος για το περιβάλλον μας. Αν και δεν μπορούμε να την αποφύγουμε εντελώς, η πιο ηθική κατανάλωση μπορεί να μειώσει σημαντικά τα αποτυπώματα άνθρακα. Αυτό μπορεί να συμβεί, ακόμη και αν δεν είμαστε χορτοφάγοι.  

Αν, λοιπόν, θέλετε να απολαύσετε το κρέας, δε χρειάζεται να νιώθετε ενοχές γι’ αυτό. Αλλά αν ενδιαφέρεστε για το περιβάλλον, υιοθετώντας νέες μικρές συνήθειες, μπορείτε να μειώσετε τον αντίκτυπο που έχει η διατροφή σας στον πλανήτη. Δε χρειάζεται να αλλάξετε τις διατροφή σας ριζικά από τη μια μέρα στην άλλη. Βήμα, βήμα οι μικρές αλλαγές γίνονται μεγαλύτερες. Να θυμάστε ότι το να κάνετε κάτι είναι καλύτερο από το να μην κάνετε τίποτα.

Πηγές

  1. European Food Information Council, Let’s reduce food waste
  2. Johnson L. Ethical and Sustainable Guide to Eating Meat
  3. Princeton University, A more potent greenhouse gas than carbon dioxide, methane emissions will leap as Earth warms
  4. Ritchie H., Roser M., Environmental impacts of food production
  5. Xiaoming X., Global greenhouse gas emissions from animal-based foods are twice those of plant-based foods