Η υιοθέτηση μιας Μεσογειακής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης καθώς και την αύξηση βάρους.
Οι εγκυμονούσες που έχουν παράγοντες μεταβολικού κινδύνου διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μια απλή διατροφή βασισμένη στα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγεί σε μειώση της αύξησης του σωματικού βάρους καθώς και μείωση του κίνδυνου εμφάνισης διαβήτη κύησης, ενώ δεν οδηγεί σε μειωμένο συνολικό κίνδυνο επιπλοκών της μητέρας και του βρέφους, σύμφωνα με μια κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλή το Queen Mary University του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Warwick.
Στόχος της μελέτης ήταν να αξιολογηθεί εάν μια διατροφή με τα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής μειώνει τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης σε γυναίκες υψηλού κινδύνου. Η μελέτη ESTEEM περιλάμβανε 1.252 γυναίκες σε πέντε μονάδες μητρότητας του Ηνωμένου Βασιλείου (Λονδίνο και Μπέρμιγχαμ).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής οδήγησε σε 35% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και λιγότερη αύξηση βάρους κατά την κύηση, κατά μέσο όρο 1,25 κιλά λιγότερα, σε σύγκριση με την ομάδα γυναικών που έλαβε τη συνήθη διατροφή.
Στη Μεσογειακή Διατροφή συμπεριλαμβάνονταν και 30g μικτών ξηρών καρπών ημερησίως και η χρήση εξτρα παρθένου ελαιόλαδου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική παρέμβαση για γυναίκες που στην έναρξη της εγκυμοσύνης έχουν προϋπάρχουσα παχυσαρκία, χρόνια υπέρταση ή αυξημένα επίπεδα λιπιδίων.
Όπως δήλωσαν και οι ερευνητές, η εφαρμογή αυτής της διατροφής φαίνεται να είναι αποτελεσματική και αποδεκτή από τις γυναίκες.
Οι γυναίκες με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης θα πρέπει να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν περισσότερα καρύδια, ωμό ελαιόλαδο, φρούτα και μη επεξεργασμένα δημητριακά, μειώνοντας ταυτόχρονα την πρόσληψη ζωικού λίπους και της ζάχαρης.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα 1 στις 4 μέλλουσες μητέρες μπαίνει στην εγκυμοσύνη με προϋπάρχουσα παχυσαρκία, χρόνια υπέρταση ή αυξημένα επίπεδα λιπιδίων.
Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως ο διαβήτης κύησης, όταν αναπτύσσονται υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και η προεκλαμψία, η έναρξη της υψηλής πίεσης αίματος κατά την εγκυμοσύνη, η οποία μερικές φορές μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρές παθήσεις που επηρεάζουν άλλα όργανα. Εκτός από τις επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη, αυτές οι μητέρες και τα μωρά τους διατρέχουν μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών επιπλοκών.
Η Μεσογειακή Διατροφή είναι πλούσια σε μονο- και πολύ- ακόρεστα λιπαρά οξέα και μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων στο γενικό πληθυσμό.
Η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει:
- την υψηλή πρόσληψη ξηρών καρπών, έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, φρούτων, λαχανικών, μη επεξεργασμένων δημητριακών και οσπρίων
- μέτρια έως υψηλή κατανάλωση ψαριών
- χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση πουλερικών και γαλακτοκομικών προϊόντων
- χαμηλή πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος
- αποφυγή ζαχαρούχων ποτών, τροφίμων πλούσιων σε ζωικό λίπος και του junk food
Σημαντικό είναι ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν τη Μεσογειακή Διατροφή ανέφεραν καλύτερη συνολική ποιότητα ζωής από ό, τι οι γυναίκες από την ομάδα ελέγχου, καθώς και λιγότερα φουσκώματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χωρίς κάποια επίδραση σε άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετοι ή δυσπεψία.
Πηγές:
- Bassel H. Al Wattar, Julie Dodds, Anna Placzek, Lee Beresford, Eleni Spyreli, Amanda Moore, Francisco J. Gonzalez Carreras, Frances Austin, Nilaani Murugesu, Tessa J. Roseboom, Maira Bes-Rastrollo, Graham A. Hitman, Richard Hooper, Khalid S. Khan, Shakila Thangaratinam. Mediterranean-style diet in pregnant women with metabolic risk factors (ESTEEM): A pragmatic multicentre randomised trial. PLOS Medicine, 2019; 16 (7): e1002857 DOI: 10.1371/journal.pmed.1002857
- Queen Mary University of London. (2019, July 23). Mediterranean diet during pregnancy reduces gestational diabetes and weight gain. ScienceDaily. Retrieved August 20, 2019 from sciencedaily.com/releases/2019/07/190723142939.htm
Αφήστε ένα σχόλιο