Ο εορτασμός της Παγκόσμιας ημέρα της γυναίκας καθιερώθηκε στις 8 Μαρτίου. Σαν σήμερα, πριν από 112 χρόνια, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας», ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Μέσω του αγώνα αυτού, οι γυναίκες πάλεψαν για το δικαίωμα για σωματική ακεραιότητα και αυτονομία, για να είναι ελεύθερες από σεξουαλική βία, να ψηφίζουν, να κατέχουν δημόσια αξιώματα, να συνάπτουν νομικές συμβάσεις, να έχουν ίσα δικαιώματα στο οικογενειακό δίκαιο, να δουλεύουν, να αμείβονται με δίκαιους μισθούς ή ίση αμοιβή, να έχουν αναπαραγωγικά δικαιώματα, να έχουν ιδιοκτησία, να μορφώνονται.

Η 8η Μαρτίου, είναι μία ημέρα, λοιπόν, για να μας υπενθυμίζει την δύναμη της γυναικείας φύσης. Μία φύση ικανή να διεκδικεί αυτά που της αξίζουν, να είναι ανεξάρτητη, δυναμική, με όραμα και στόχους. Δυστυχώς όμως, συχνά οι γυναίκες είναι ταυτόχρονα πιο ευάλωτες σε θέματα γύρω από το ανθρώπινο σώμα, την εικόνα του, τα πρότυπα ομορφιάς και την διατροφή. Ρόλο σε αυτό, διαδραματίζει και η σύγχρονη κοινωνία, με τα πρότυπα ομορφιάς που προωθεί, τους πολλαπλούς ρόλους που αναθέτει και υποχρεώνει τις γυναίκες να υιοθετούν, την εκτεταμένη παραπληροφόρηση γύρω από θέματα διατροφής και υγείας, την αφθονία σε τρόφιμα και πολλά άλλα.

Με σκοπό να ξεπεράσουμε αυτήν την ανασφάλεια γύρω από το ανθρώπινο σώμα και την εικόνα του, χρειάζεται να το αποδεχτούμε με τα όποια ελαττώματά του, να το αγαπήσουμε, να ενημερωθούμε σωστά για διατροφικά θέματα και να χτίσουμε μία υγιή σχέση με το φαγητό. Οι στερητικές δίαιτες, η εμμονή με την καταμέτρηση θερμίδων, το υπερβολικό άγχος γύρω από το φαγητό, και η υπέρμετρη γυμναστική ως μέσο για να «κάψουμε» αυτά που φάγαμε, δεν αποτελούν υγιείς τακτικές, και ως αποτέλεσμα, δεν οδηγούν σε μια καλή σχέση με το φαγητό.

Με αφορμή τη μέρα της γυναίκας,  σας έχουμε ετοιμάσει μερικές «ιδέες-προτάσεις» για το πως να αγαπήσετε το σώμα σας, να συμφιλιωθείτε με το φαγητό, και να κερδίσετε την αυτοπεποίθησή σας.

  1. The number on the scale does not define you. Σημασία έχει να είμαι υγιής, να τρέφομαι σωστά, και να λαμβάνω επαρκή θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία. Η καλή θρέψη, και η φυσιολογική σχέση με το φαγητό, δηλαδή να μπορώ να τρώω παραπάνω κάποιες φορές γιατί απλά έτσι θέλω, να απολαμβάνω το φαγητό και να μην έχω άγχος γύρω από αυτό, είναι βασικά στοιχεία για τη συνολική μας υγεία.
  2. Too good to be true? Well, it is.Μην πέφτετε στην παγίδα του μάρκετινγκ. Δεν υπάρχουν μαγικές δίαιτες, θαυματουργές κρέμες, ζώνες αδυνατίσματος, και γρήγορη απώλεια κιλών. Δεν υπάρχει «τέλειο σώμα» ούτε όμως και η «τέλεια διατροφή». Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και πρέπει να σέβεται το μεγαλείο της μοναδικότητάς του. Το να ακούμε το σώμα μας και τις ανάγκες του είναι το πιο σημαντικό!
  3. Fuel your day! Ως γυναίκες, νοιαζόμαστε πολλές φορές για τις ανάγκες των υπόλοιπων και ξεχνάμε τις δικές μας. Ξεκινήστε τη μέρα σας δυναμικά με ένα καλό  πρωινό. Εξασφαλίστε μια καλή πηγή πρωτεΐνης, φρέσκιας τροφής και υδατάνθρακα (π.χ. γιαούρτι με βρώμη + μήλο,κανέλα ή ψωμί ολικής με τυρί + ντομάτα).
  4. Eat small, frequent meals. Ιδανικά, τρία κύρια γεύματα (καλό πρωινό, μεσημεριανό και ελαφρύ βραδινό) και δύο μικρά ενδιάμεσα γεύματα για να σας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεστε! (ξηροί καρποί με φρούτο).
  5. Eat your veggies. Συνοδέψτε γεύμα σας πάντα με σαλάτα ή κάποιο λαχανικό (σαλάτα στο 50% του πιάτου).
  6. Stay well-hydrated. Καταναλώστε επαρκή ποσότητα νερού, περίπου 2L την ημέρα, για καλή ενυδάτωση. Ακόμη και μια μικρή αφυδάτωση στις γυναίκες είναι αρκετή για να επηρεάσει τη διάθεση, να οδηγήσει σε προβλήματα συγκέντρωσης, πονοκεφάλους και κόπωση.
  7. Eat sweets in  moderation.Για τη λιγούρα μπορείτε να δοκιμάσετε εναλλακτικές όπως: γιαούρτι με μέλι ή γλυκό του κουταλιού, σπιτικό γλυκό, φρυγανιές ολικής άλεσης με χαρουπόμελο και ανθότυρο, βούτυρα καρπών, σοκολάτα υγείας,, παστέλι, ή φρούτα.
  8. Add Healthy Fats! Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με καλά λιπαρά όπως λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, ξηροί καρποί ανάλατοι, ελιές, ελαιόλαδο.
  9. Balance is the key. Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή και μην αποκλείετε τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων. Φροντίστε να έχετε ποικιλία στη διατροφή σας και να μη φοβάστε να πειραματιστείτε με νέες υγιεινές συνταγές.
  10. Start exercising and stick to it! Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Η τακτική φυσική δραστηριότητα προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία, καθώς ενεργοποιεί το μεταβολισμό, βελτιώνει τη διάθεση, και συμβάλλει στην καλύτερη υγεία των οστών.

Be Strong, Be Beautiful, Be YOU!

 

Happy women’s day!