Οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος που τρεφόμαστε έχουν άμεσο αντίκτυπο στη γνωσιακή απόδοση, στη μνήμη, στη διάθεση και στην ικανότητα συγκέντρωσης.

Επομένως, η διατροφή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην παραγωγικότητά μας και στην απόδοσή μας στην εργασία.

Το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη. Η τροφή που καταναλώνουμε μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε μόρια γλυκόζης, τα οποία παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να παραμείνει σε εγρήγορση.

Τα μικρά και συχνά γεύματα που να περιλαμβάνουν κάποια μορφή σύνθετου υδατάνθρακα είναι το κλειδί για να έχουμε ενέργεια, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα, όταν έχουμε χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δυσκολευόμαστε να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και να διατηρήσουμε την προσοχή μας σε κάποια εργασία.

Ποιες τροφές μας διασφαλίζουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε?

Όπως είναι προφανές, δεν επεξεργάζονται ή διασπώνται όλα τα τρόφιμα από το σώμα μας με τον ίδιο ρυθμό. Μερικά τρόφιμα, όπως η ζάχαρη, τα απλά σάκχαρα και το λευκό ψωμί, απελευθερώνουν τη γλυκόζη τους γρήγορα, οδηγώντας σε μια έκρηξη ενέργειας ακολουθούμενη από μια πτώση, που εκδηλώνεται με αδυναμία συγκέντρωσης και υπνηλία. Άλλες τροφές, όπως τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, παρέχουν περισσότερο σταθερή ενέργεια, αλλά απαιτούν το πεπτικό μας σύστημα να δουλέψει πιο εντατικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μειώνοντας τα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο, που εκδηλώνεται με υπνηλία και κούραση.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα παξιμάδια, η πατάτα, το ρύζι, η βρώμη, τα φρούτα, τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές σύνθετων υδατανθράκων που κατά τη πέψη διασπώνται σε απλούς υδατάνθρακες και έχουν την ικανότητα να αυξάνουν σταδιακά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα την σταθερή παροχή ενέργειας στο σώμα μας.

Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως προϊόντα ολικής, παξιμάδια χαρουπιού ή νιφάδες βρώμης, είναι πολύ καλύτερη επειδή θα απελευθερώσει τη γλυκόζη με πιο σταθερό ρυθμό. Αποφεύγουμε με αυτό τον τρόπο την απότομη αύξηση ενέργειας και ακολούθως «βουτιά» ενέργειας, όπως μετά την κατανάλωση μπισκότων σοκολάτας, έτσι ώστε να πετύχουμε να έχουμε μια σταθερή ροή ενέργειας για να ολοκληρώσουμε διαφορετικές εργασίες και να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι.

Άτομα που τρέφονται υγιεινά τείνουν να είναι πιο παραγωγικοί στην εργασία τους

Δεν είναι λίγες οι μελέτες που επιβεβαιώνουν την επιστημονική εξήγηση που αναλύσαμε πιο πάνω σχετικά με τις επιπτώσεις των τροφίμων στη επίπεδα της παραγωγικότητας μας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι «μια ισορροπημένη διατροφή με επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα παραγωγικότητάς, κατά μέσο όρο, στο 20%». Τρώγοντας πιο υγιεινά και κάνοντας πιο «έξυπνες» επιλογές για την εξασφάλιση ενέργειάς μας, μπορούμε να παραμένουμε συγκεντρωμένοι και να ολοκληρώνουμε τις εργασίες μας πιο άμεσα.

Μελέτες επιβεβαιώνουν το ίδιο καλά επίπεδα απόδοσης και για τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό πριν το σχολείο.

Διατροφικές συνήθειες για αύξηση της παραγωγικότητας στην εργασία

  • Περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων. Το πρόχειρο φαγητό, τα junk food και άλλα συσκευασμένα προϊόντα φέρνουν μια προσωρινή αύξηση του σακχάρου στο αίμα, που ακολουθείτε από μια απότομη μείωση της ενέργειας και που συνήθως συμβάλλει στη σταδιακή αύξηση του βάρους.
  • Έξυπνη επιλογή τροφίμων. Τα φρούτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ντομάτες, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, ο τόνος, το άπαχο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το πράσινο τσάι μπορούν να αυξήσουν ομαλά τα επίπεδα της ενέργειας μας.
  • Κατανάλωση πρωινού. Η κατανάλωση πρωινού είναι το κλειδί για μια υψηλή απόδοση κατά τις πρωινές ώρες.
  • Σωστή προετοιμασία και οργάνωση, έχοντας υγιεινά σνακ άμεσα διαθέσιμα. Παραδείγματα όπως: μπαστουνάκια λαχανικών (αγγούρι/καρότο), φρούτα, ξηροί καρποί ανάλατοι, παστέλι με μέλι, παξιμάδι χαρουπιού, γιαούρτι με βρώμη, σπιτικές μπάρες βρώμης και άλλες υγιεινές επιλογές, ώστε να μην καταφύγουμε σε επεξεργασμένα σνακ.
  • Καλή ενυδάτωση. Η ενυδάτωση είναι εξίσου σημαντική με άλλα θρεπτικά συστατικά, καθώς βοηθάει στη συγκέντρωση και αποφυγή αφυδάτωσης και πονοκεφάλων.
  • Αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος που έχει φανεί ότι επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα συγκέντρωσης.