Μήνας ενημέρωσης και πρόληψης
Καθώς ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, είναι ευκαιρία να μάθουμε λίγα παραπάνω για τον πιο συχνό τύπο καρκίνου στις γυναίκες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το 2020 υπήρχαν 2,3 εκατομμύρια γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού, και 685.000 παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί. Μάλιστα, το 50% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού που αναπτύσσονται σε γυναίκες δεν έχουν αναγνωρίσιμο παράγοντα κινδύνου, πέρα από το φύλο (γυναίκα) και την ηλικία (άνω των 40 ετών).
Διαβάστε παραπάνω για τους παράγοντες κινδύνου εδώ: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον Καρκίνο του Μαστού
Η έγκαιρη διάγνωση είναι το σημαντικότερο όπλο για τη θεραπεία της νόσου. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε οι ίδιες, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρότερο τείχος ενάντια στον καρκίνο του μαστού; Η απάντηση, εκτός των άλλων κατευθυντήριων γραμμών, είναι η ΑΣΚΗΣΗ!
Πώς ακριβώς επιδρά η άσκηση στον καρκίνο του μαστού;
Αν και δεν είναι πλήρως κατανοητό πώς η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, έχει φανεί ότι αυτό πιθανόν οφείλεται στην απώλεια σωματικού λίπους που πετυχαίνει κανείς με τη φυσική δραστηριότητα. Η απώλεια λίπους έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων των ορμονών (οιστρογόνων, λεπτίνης και ινσουλίνης) και των αυξητικών παραγόντων (IGF-1) που εκκρίνονται από τα κύτταρα του λιπώδους ιστού. Τα υψηλά επίπεδα λεπτίνης, ινσουλίνης και IGF-1 προάγουν την ανάπτυξη και εξέλιξη του όγκου του μαστού και, ανεξάρτητα, αυξάνουν τη βιοσύνθεση των οιστρογόνων που σχετίζονται με κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Η άσκηση ως μέσο πρόληψης
Νέα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η άσκηση, έστω και σε ελάχιστες ποσότητες, μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι του καρκίνου του μαστού, σε γυναίκες κάθε ηλικίας. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Η μέτρια άσκηση (150 λεπτά την εβδομάδα) εκτιμάται ότι μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κατά 20-30%. Δυστυχώς, όμως, παραμένει μια προληπτική στρατηγική που δεν την αξιοποιούμε, όσο θα έπρεπε.
Δείτε για ποιους λόγους είναι καλό να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας εδώ: 9+ λόγοι για να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας.
Η άσκηση στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού
Επιπλέον, πολυάριθμες μελέτες έχουν εντοπίσει το ρόλο της άσκησης στη θεραπεία, αλλά και τη βελτίωση των παρενεργειών της θεραπείας, της ποιότητας ζωής και της συνολικής επιβίωσης. Μια πρόσφατη έρευνα σε 1340 ασθενείς εξέτασε το ρόλο της σωματικής δραστηριότητας πριν τη διάγνωση και μετά τη θεραπεία. Οι γυναίκες που ασκούνταν τακτικά πριν από τη διάγνωση του καρκίνου και μετά τη θεραπεία είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υποτροπή στη θεραπεία ή να πεθάνουν από τον καρκίνο, σε σύγκριση με εκείνες που ήταν σε αδράνεια.
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 9 μελετών, η φυσική δραστηριότητα σε μέτρια ή υψηλή ένταση (αερόβια ή αναερόβια) σε γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο του μαστού, μπορεί να επηρεάσει θετικά:
- τα επίπεδα ενέργειας, μειώνοντας την κόπωση
- την ποιότητα ζωής
- την ποιότητα του ύπνου
- την οστική πυκνότητα
Συμπέρασμα
Όλα τα παραπάνω στοιχεία μας δείχνουν ότι η άσκηση έχει πράγματι θετική επίδραση τόσο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, όσο και στην αντιμετώπιση του, παράλληλα με μια Μεσογειακού τύπου διατροφή. Αυτόν το μήνα, κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας, δοκιμάστε εκείνο το άθλημα ή το πρόγραμμα γυμναστικής που σας αρέσει. Εκτός ότι το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί, θα νιώσετε χαρά και ευεξία. Μην ξεχνάτε την αυτοεξέταση και τον κλινικό έλεγχο, γιατί η έγκαιρη διάγνωση είναι η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.
Πηγές:
- Breast Cancer UK, How does physical exercise help prevent breast cancer?
- Cannioto R.A. et al.,Physical Activity Before, During, and After Chemotherapy for High-Risk Breast Cancer: Relationships With Survival.
- Kraschnewski, J.L.,Schmitz, K.H., Exercise in the Prevention and Treatment of Breast Cancer: What Clinicians Need to Tell Their Patients
- Schutz S. et al., Different Methods of Physical Training Applied to Women Breast Cancer Survivors: A Systematic Review
- World Health Organisation, Breast Cancer
Αφήστε ένα σχόλιο