Καλώς ή κακώς τα social media αποτελούν ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μας. Περνάμε ώρες κάνοντας scroll down, βλέποντας λογαριασμούς γνωστών και αγνώστων, μπαίνοντας στις ζωές τους. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά για το σώμα μας και να μας οδηγήσει σε προσωπική αμφισβήτηση.
Πώς τα social media μπορούν να επηρεάσουν αρνητικα την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας;
Η εικόνα του σώματος μας είναι η αντίληψη που έχουμε για το σώμα μας. Μπορεί να μην είναι αληθής και ακριβής, αλλά να αντικατοπτρίζει τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα μας και τα ερεθίσματα που δεχόμαστε. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι ευαίσθητη σε ό,τι βλέπουμε γύρω μας offline, αλλά και online στον εικονικό κόσμο των social media.
Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα μιας μελέτης του 2018, σε 168 νεαρές γυναίκες 18-25 ετών, ήταν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα περιβάλλον στο οποίο διαδίδεται ευρέως ότι το ιδανικό σώμα ταυτίζεται με το αδύνατο. Αυτό το ιδανικό μπορεί να προωθήσει ανθυγιεινα πρότυπα, όπως η δίαιτα, να αυξήσει τη δυσαρέσκεια που νιώθουμε για το σώμα μας, καθώς να προωθήσει διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές. Μπορεί να μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι το σώμα μας δεν εναρμονίζεται με τα κοινωνικώς αποδεκτά πρότυπα και ότι πρέπει να το αλλάξουμε. Δεν κρίνουμε τον εαυτό μας, με αληθή και υγιή σταθμά, αλλά με φωτογενείς εικόνες.
Επιπλέον, μία άλλη έρευνα του 2017 σε 147 νεαρούς άνδρες και γυναίκες έδειξε ότι η παρακολούθηση του προφίλ κάποιου άλλου και η υποβολή σχολίων σχετίζονται με την αρνητική εικόνα σώματος. Η σύγκριση με άλλους ανθρώπους οδηγεί σε αυστηρή κριτική για τον εαυτό μας.
Ακόμη, οι άνθρωποι με «ανορεκτικές» συμπεριφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλληλεπιδρούν με συναφείς χρήστες, αλληλουποστηρίζοντας και ενθαρρύνοντας τα συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαιωνίζονται περαιτέρω οι διαταραχές πρόσληψης τροφής και οι ανθυγιεινές συμπεριφορές. Επίσης, ο συνολικός χρόνος περιήγησης στα social media έχει φανεί να σχετίζεται με την αύξηση των διατροφικών διαταραχών.
Τα social media είναι ένας κόσμος που ο καθένας προβάλλει μια πλευρά της ζωής του, συνήθως την όμορφη, τη χαρούμενη, αυτή που ΦΑΙΝΕΤΑΙ ωραία.
Μπροστά, λοιπόν, σε έναν καταιγισμό εικόνων και αναρτήσεων με γυμνασμένα σώματα και φωτογενή χρωματιστά μπολ με σαλάτες είναι λογικό να δημιουργούμε μια μη ρεαλιστική ιδέα για το τι είναι το ιδανικό, πώς θα έπρεπε να δείχνουμε και ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες που πρέπει να ακολουθούμε. Ωστόσο, η σύγκριση εντείνει τις ανασφάλειες μας και μας επηρεάζει αρνητικά.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την έκθεση σε αρνητικά πρότυπα;
Κάντε unfollow
Δε χρειάζεται να το πολυσκεφτείτε! Οποιοσδήποτε λογαριασμός σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα για το σώμα μας, σας βάζει σε μια διαδικασία αρνητικών συγκρίσεων, σας ωθεί σε προσωπική αμφισβήτηση, δεν έχει θέση στο feed σας ούτε στη ζωή σας. Προσπαθήστε να ακολουθείτε λογαριασμούς που πρεσβεύουν τις δικές σας αξίες, σας ενθαρρύνουν για το καλύτερο και στηρίζονται σε υγιή mindset, και stay away από λογαριασμούς που προωθούν το diet -culture, αποτοξινώσεις, και υπεργυμναστική. Δοκιμάστε το θα νιώσετε πιο ανάλαφροι, με λιγότερο άγχος σαν να ξεφορτωθήκατε τα άχρηστα αντικείμενα από τα ντουλάπια σας!
Δώστε ποικιλία στο feed σας
Στα social media έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τη δική μας “παλέτα”, να φτιάξουμε έναν κοινωνικό περίγυρο όπως ακριβώς τον θέλουμε. Αποφύγετε να ακολουθείτε μόνο influencers που σας μοιάζουν ή που έχουν το σωματότυπο που θα θέλετε να έχετε. Αυτό θα σας κάνει να βλέπετε μονοδιάστατα, αποκλειστικά ό,τι θεωρείτε (και πιθανώς θεωρείται) όμορφο ή ιδανικό. Η έκθεση σε σώματα όλων των χρωμάτων, σωμάτων και μεγεθών θα σας βοηθήσει να αμφισβητήσετε ορισμένες από τις προκαταλήψεις σας σχετικά με την εικόνα σώματος.
Ελέγξτε τον δικό σας λογαριασμό
Θα ήταν χρήσιμο να κάνετε μια ανασκόπηση στις δικές σας δημοσιεύσεις. Πρεσβεύουν αυτό που πραγματικά είστε; Μήπως η εικόνα που προβάλλετε είναι φιλτραρισμένη και εκπέμπει μόνο ότι θεωρείτε ιδανικό; Μπορεί οι δημοσιεύσεις σας να προκαλούν τις ανησυχίες των άλλων για το σώμα τους; Ξεκινήστε από τον εαυτό σας και δημιουργήστε ένα θετικό και υγιές περιβάλλον στην online κοινωνική σας ζωή.
Διαβάστε επίσης: Non scale victories!
Μην ξεχνάτε εσείς ορίζετε τον εαυτό σας και το σώμα σας. Όχι τα social media. Συμφιλιωθείτε με το σώμα μας, αποδεχτείτε τις ιδιαιτερότητές του και έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι είναι αυτό που σας δίνει ζωή!
Πηγές:
- Martinez P.A. et al., Social Media, Thin-Ideal, Body Dissatisfaction and Disordered Eating Attitudes: An Exploratory Analysis
- Santarossa S., Woodruff S. J., #SocialMedia: Exploring the Relationship of Social Networking Sites on Body Image, Self-Esteem, and Eating Disorders
- Juarascio A. S. et al., Pro-eating disorder communities on social networking sites: A content analysis.
Αφήστε ένα σχόλιο