Οι μέρες των γιορτών μπορεί για κάποιους να είναι συνώνυμες με συναισθήματα άγχους και ανησυχίας για το φαγητό. Σκέψεις, όπως: “Τι θα φάω;”, “Δεν πρέπει να ξεφύγω;”, “Θα πάρω πίσω όλα τα κιλά που έχασα.”, “Πρέπει να αντισταθώ στους πειρασμούς.”, “Γιατί έχει παντού φαγητό;” κατακλύζουν το μυαλό μας. Αργά ή γρήγορα, οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές αντί να μας κάνουν χαρούμενους γίνονται ο εφιάλτης μας.
Αυτό οφείλεται στην “ασπρόμαυρη” σχέση που έχουμε δημιουργήσει με το φαγητό. Αυτή μας οδηγεί στο λεγόμενο “όλα ή τίποτα” στα τραπέζια των γιορτών. Δίνουμε, δηλαδή στον εαυτό μας δύο επιλογές, ή θα φάει υπερβολικά ή δε θα φάει καθόλου. Η ενδιάμεση επιλογή, αυτή με την γκρι απόχρωση δεν υπάρχει, αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτή που θα μας δώσει τη λύση, θα μας κάνει να ευχαριστηθούμε το φαγητό μας και να απολαύσουμε τις γιορτές.
Μερικά tips για να απολαύσετε τις γιορτές;
1. Μην αποφεύγετε τα τραπέζια και τα πάρτι!
Πρώτο βήμα για να περάσουμε καλά είναι να δούμε τους αγαπημένους μας και να διασκεδάσουμε. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη σχέση μας με το φαγητό ή το ποτό να μπει εμπόδιο σε ό,τι πραγματικά μπορεί να μας δώσει χαρά. Μην ξεχνάτε ότι οι γιορτές είναι για να τις γιορτάζουμε και να περνάμε καλά!
Διαβάστε επίσης: Η σημασία των οικογενειακών γευμάτων
2. Μην ελέγχετε συνέχεια τον εαυτό σας με το φαγητό.
Αν κάθε φορά που θέλετε να φάτε κάτι, αρχίζετε να μετράτε τις θερμίδες και να σκέφτεστε πώς θα τις αντισταθμίσετε, αν κάθε φορά λέτε στον εαυτό σας να αντισταθεί, τότε σίγουρα οι γιορτές θα είναι γεμάτες άγχος. Αντί γι’αυτό, λοιπόν, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είναι εντάξει να φάει τα γιορτινά εδέσματα που δεν τρώει στην καθημερινότητα και ότι είναι ακόμη καλύτερο να τα απολαύσει!
3. Αποφύγετε τεχνικές για την “αντιστάθμιση” θερμίδων.
“Δε θα φάω τώρα, για να φάω το βράδυ περισσότερο.”, “Καλύτερα να περιορίσω τα σνακ, για να μην ξεπεράσω τις θερμίδες που μου αναλογούν.”. Συχνά, η φωνή μέσα μας θέτει τόσους περιορισμούς που στο τέλος είναι λογικό να μην μπορούμε να τους διαχειριστούμε και να οδηγούμαστε στα αντίθετα αποτελέσματα. Μην κρατάτε, λοιπόν, την πείνα σας για αργότερα. Προσπαθήστε να ακούτε το σώμα και το μυαλό σας και να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες τους. Με αυτόν τον τρόπο δε θα στερήστε και θα οδηγείστε σε ακραίες διατροφικές συμπεριφορές.
Μπορείτε να φάτε ό,τι, όποτε και όσο θέλετε. Δε σας το απαγορεύει κανείς.
4. Κάντε ερωτήσεις στον εαυτό σας και ορίστε τις προθέσεις σας.
Συνομιλήστε με τον εαυτό σας, για να συνειδητοποιήσετε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. “Πώς θέλεις να νιώθεις; Πώς δεν θέλεις; Τι σε κάνει να νιώθεις καλά; Πώς θες να είσαι σε αυτές τις γιορτές; Αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να καθορίσετε ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια αυτής της εορταστικής περιόδου.
5. Προσπαθήστε να σκέφτεστε τι θα κάνατε υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Αν ήταν μια μέρα της ρουτίνας σας, θα ανταποκρινόσασταν κανονικά στο φαγητό; Πώς θα αντιδρούσατε συνήθως στα σημάδια πείνας και πληρότητας; Πότε θα κάνατε γυμναστική κανονικά; Αυτές οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσετε ότι δε χρειάζεται οι γιορτές να δημιουργούν ένα πλαίσιο φόβου και άγχους. Τα αισθήματα πείνας και κορεσμού σας είναι εκεί και μπορούν να σας καθοδηγήσουν σωστά, όπως κάνουν τις “κανονικές” μέρες. Δε χρειάζεται να σκέφτεστε συνέχεια πώς θα διαχειριστείτε το φαγητό, πώς θα εντάξετε επιπλέον γυμναστική για να κάψετε τις θερμίδες των Χριστουγέννων.
Αυτό που χρειάζεται είναι να είστε συνειδητοί, να απολαμβάνετε το φαγητό σας και να δίνετε αξία στις στιγμές σας.
Αφήστε ένα σχόλιο