Πριν από μερικά χρόνια, τα θαλασσινά αποτελούσαν τροφή-ταμπού για άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις ή υπερχοληστερολαιμία. Και αυτό, γιατί μία μερίδα θαλασσινών (όπως τα μύδια, οι γαρίδες και το καλαμάρι) αποδίδει περίπου 200 mg χοληστερόλης, ποσότητα που υπερκαλύπτει την ημερήσια προβλεπόμενη δόση για τους ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών, αλλά πλησιάζει και την μέγιστη συνιστώμενη πρόσληψη για τον υγιή πληθυσμό (300 mg).

Ταυτόχρονα όμως, τα θαλασσινά είναι πηγή πρωτεΐνης χαμηλή σε λιπαρά, αφού παρέχουν μόνο 2 γραμμάρια λίπους και μάλιστα όχι κορεσμένου. Το κορεσμένο λίπος, είναι αυτό που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, είναι πλούσια πηγή ασβεστίου αλλά και ιωδίου, ενός απαραίτητου ιχνοστοιχείου για την καλή λειτουργία του θυροειδούς αδένα. Ακόμα, περιέχουν βιταμίνες, σελήνιο και ω-3 λιπαρά οξέα, συστατικά τα οποία αποδεδειγμένα μειώνουν το οξειδωτικό στρες, προστατεύοντας έτσι από παθήσεις των αγγείων και της καρδιάς.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση θαλασσινών έχει ελάχιστη επίδραση στην κακή χοληστερόλη (LDL), ενώ αυξάνει σημαντικά την καλή (HDL) και μειώνει τα τριγλυκερίδια. Τα αυξημένα επίπεδα HDL και τα μειωμένα τριγλυκερίδια, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, έχουν αντιοξειδωτικό και καρδιοπροστατευτικό ρόλο. Η καρδιαγγειακή νόσος, είναι μία ασθένεια η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στο οξειδωτικό στρες, οπότε η αντιμετώπισή της δεν είναι μόνο η μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL), αλλά και η αύξηση των αντιοξειδωτικών παραγόντων.

Συνοπτικά, η θέση τους στη διατροφή μας θα μπορούσε να είναι αντίστοιχη με αυτή του κόκκινου κρέατος, δηλαδή με μέτρο. Μία μερίδα θαλασσινών εβδομαδιαίως, θεωρείται ευεργετική και συνεισφέρει στην καλή υγεία. 

Ακόμη, είναι σημαντικό να προσέχουμε την περιοχή από την οποία έχουν αλιευτεί. Για παράδειγμα, τα θαλασσινά τα οποία αλιεύονται από την Ασία, προέρχονται συνήθως από ιχθυοκαλλιέργειες στις οποίες χρησιμοποιούνται πολλά αντιπαρασιτικά και αντιβιοτικά. 

Τέλος, καλό είναι να προσέχουμε ώστε η συνολική ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης να μην ξεπερνάει 300 mg (Μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη), κυρίως από κορεσμένα λιπαρά (τρόφιμα ζωικής προέλευσης) και trans λιπαρά οξέα (επεξεργασμένα λίπη,  τηγανιτά), τα οποία επιβαρύνουν πολύ περισσότερο τα επίπεδα χοληστερόλης.

Ποσότητα χοληστερόλης ανά 100 g τροφίμου:

Ποσότητα χοληστερόλης (mg)
Καλαμάρι  233
Γαρίδες 200
Καραβίδες 133
Μύδια 100
Αστακός 90
Στρείδια 63
Καβούρι 60
Χταπόδι 48

Πηγές: 

  1. De Oliveira e Silva E, et al. (1996). Effect of shrimp consumption on plasma lipoproteins.
    ajcn.nutrition.org/content/64/5/712.abstract
  2. Owen J. (2004). Shrimp’s success hurts Asian environment, group says.
    news.nationalgeographic.com/news/2004/06/0621_040621_shrimpfarm.html
  3. Tenekecioglu E, et al. (2015). HDL-cholesterol is associated with systemic inflammation in cardiac syndrome X. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25028863
  4. The effect on selenium concentrations of a randomized intervention with fish and mussels in a population with relatively low habitual dietary selenium intake. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25599275/ 
  5. https://www.usda.gov/