Η υγιεινή διατροφή απαιτεί εκτός από καλό προγραμματισμό, καλές πρώτες ύλες, και υγιεινές πρακτικές κατά το μαγείρεμα. Έτσι λοιπόν, ενώ είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αγνές πρώτες ύλες και ποικιλία σε αυτές, εξίσου σημαντικό είναι και να τις μαγειρέψουμε υγιεινά, χωρίς να επιβαρύνουμε το θερμιδικό τους περιεχόμενο ή να υποβαθμίσουμε τα θρεπτική τους αξία.

Για αυτό, το Healthysetgo σας ετοίμασε 6 ιδέες για πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος, οι οποίες ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες στις καθημερινές σας γαστρονομικές δημιουργίες!

1. Εναλλακτικές συσκευές μαγειρέματος

Χρησιμοποιήστε τηγάνι με επίστρωση πέτρας, φριτέζες αέρος, ατμομάγειρες. Υπάρχουν στο εμπόριο πολλές επιλογές συσκευών για μαγείρεμα χωρίς τηγάνισμα ή τσιγάρισμα, αλλά με το ίδιο νόστιμο αποτέλεσμα και θρεπτικό περιεχόμενο.

Παραδείγματα: 

-Οι αγαπημένες μας τηγανητές πατάτες, μπορούν να γίνουν σε φριτέζα αέρος χωρίς να τις τηγανίσουμε, και παραμένουν τραγανές και πεντανόστιμες.

-Το κρέας μπορείτε να το μαγειρέψετε σε τηγάνι με επίστρωση πέτρας ή αντικολλητικό σκεύος, χωρίς λάδι, βάζοντας λίγο νεράκι και σβήνοντάς το με λεμονάκι ή κρασί.

2. Λαδόκολλα, λαδόκολλα και πάλι λαδόκολλα!

Είναι ένας εύκολος τρόπος να ψήσετε στο φούρνο χωρίς περιττό λάδι ή βούτυρο.

Παραδείγματα: 

-Για τα αγαπημένα σας λαχανικά, αφού τα κόψετε σε λεπτές φέτες και προσθέσετε τα μπαχαρικά που σας αρέσουν, ψήστε τα στο φούρνο σε λαδόκολλα. Και voila…. πεντανόστιμα και τραγανά chips λαχανικών.

-Πριν ψήσετε το κέικ σας, αντί να λαδώσετε το σκεύος που θα το ψήσετε, βρέξτε μία λαδόκολλα, στρώσατε την στον πάτο του ταψιού και αδειάστε εκεί το μίγμα σας.

-Τα αγαπημένα σας ψητά μπορούν να γίνουν σε λαδόκολλα στο φούρνο με μυρωδικά, λίγο ελαιόλαδο, και λεμονάκι και να είναι το ίδιο ζουμερά.4

3.Αφαιρέστε το ορατό λίπος από τις τροφές. 

Τροφές όπως το χοιρινό κρέας και οι μπριζόλες, μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε πιο εύπεπτες και με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά αν αφαιρέσουμε το ορατό λίπος από αυτές. Επίσης, για τον ίδιο λόγο είναι καλό να αφαιρούμε και το δέρμα από το κοτόπουλο πριν το καταναλώσουμε.

4.Μαγειρέψτε τα λαχανικά όσο λιγότερο γίνεται.

Όταν τα λαχανικά μαγειρεύονται για πολύ ώρα χάνουν αρκετή από τη θρεπτική τους αξία, όπως βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν. Έτσι προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε ατμομάγειρα, ή να τα βράσετε σε λίγο νερό για λίγη ώρα, ή να τα ψήσετε για λίγα λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.

5.Πείτε όχι στο βούτυρο και στις μαργαρίνες. 

Προτιμήστε το αγνό παρθένο ελαιόλαδο ή τις μαργαρίνες χαμηλές σε τρανς λιπαρά που είναι εμπλουτισμένες με φυτοστερόλες. 

6.Ναι στα μπαχαρικά!

Τα μπαχαρικά και τα βότανα μπορούν να δώσουν γεύση στο φαγητό χωρίς να χρειάζεται περιττό αλάτι ή ανθυγιεινές λιπαρές ύλες. Η ρίγανη, το λεμόνι και το ξύσμα του, ο βασιλικός, το δεντρολόβανο, το θυμάρι, η πάπρικα,  το πιπέρι, ο δυόσμος, και η κανέλα, είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα μπαχαρικών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις μυρωδιές και τις γεύσεις, αφήστε την φαντασία σας να σας κατευθύνει και βρείτε τι ταιριάζει καλύτερα στους δικούς σας γευστικούς κάλυκες.

Και εννοείται στείλτε μας τις ιδέες σας και την έμπνευσή σας!