Μαζί με τις κράμπες και τις εναλλαγές της διάθεσης, οι έντονες λιγούρες είναι ένα από τα  συμπτώματα που οι περισσότερες γυναίκες βιώνουμε κατά την περίοδο μας. Κατά πόσο, όμως, αυτό το αίσθημα είναι πράγματι μια απόρροια των μεταβολών του κύκλου μας, και όχι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία που δικαιολογεί τυχόν υπερβολές; Ας δούμε, αναλυτικά τα επιστημονικά δεδομένα.

Είναι η λαχτάρα για φαγητό αληθινή; 

Οι ορμόνες στον εμμηνορροϊκό κύκλο

Κατά τη διάρκεια του εμμηνορoϊκού μας κύκλου συμβαίνουν αλλαγές στα επίπεδα των διαφορετικών ορμονών, γεγονός που φαίνεται να έχει αντίκτυπο στην όρεξη και στη λαχτάρα μας για συγκεκριμένα φαγητά, όπως αποδεικνύει μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο The FASEB Journal. Πιο συγκεκριμένα, η ορμόνη προγεστερόνη αυξάνεται στο δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου, οδηγώντας έτσι στην έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Αυτή η ορμόνη πυροδοτεί αλλαγές στη μήτρα που της επιτρέπουν να υποστηρίξει μια εγκυμοσύνη. Εκτός αυτών, φαίνεται ότι διεγείρει την όρεξη. Τόσο η αύξηση της προγεστερόνης, όσο και των οιστρογόνων φαίνεται να είναι υπεύθυνες για την επιθυμία μας για υδατάνθρακες και γλυκά.

Η σεροτονίνη μπορεί να επηρεάζει

Επιπλέον, η σεροτονίνη που είναι ιδιαίτερα γνωστή για την επίδρασή της στην καλή μας διάθεση μπορεί να παίζει επίσης ρόλο στην ανάγκη μας για “comfort food”. Κατά τη διάρκεια του κύκλου, τα επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να παραμένουν ίδια, ωστόσο σε ορισμένες γυναίκες, είναι πιθανό να πέφτουν πριν από την έναρξη της περιόδου. Αυτή η πτώση μπορεί να οδηγήσει σε λιγούρες για υδατάνθρακες, για γλυκό και για οποιοδήποτε φαγητό μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε θαλπωρή. Μάλιστα, αυτό φαίνεται να ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες που πάσχουν από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) ή προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχής (PMDD), η οποία είναι μια πιο σοβαρή μορφή PMS.

Ωστόσο, δεν είμαστε εξ ολοκλήρου στο έλεος των συγκεκριμένων ορμονών, καθώς κατά το δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου αυξάνονται τα επίπεδα της λεπτίνης, μιας ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη. Επίσης, είναι αλήθεια ότι καίμε περισσότερες θερμίδες τις ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου. 

Από πότε μπορεί να έχετε λιγούρα; 

Η λαχτάρα για φαγητό μπορεί να ξεκινήσει 7-10 ημέρες πριν μας έρθει περίοδος, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. 

Πώς να διαχειριστείτε τις λιγούρες;

  1. Ικανοποιήστε ενσυνείδητα την επιθυμία σας. Ο περιορισμός, αργά ή γρήγορα, θα σας οδηγήσει σε περισσότερο άγχος και υπερβολική κατανάλωση. Επομένως, μη φάτε απλά τη σοκολάτα σας, αλλά απολαύστε την συνειδητά. 
  2. Αν νιώθετε ότι οι λιγούρα σας είναι συναισθηματική, μπορείτε να βρείτε διαφορετικούς τρόπους να ανεβάσετε τα επίπεδα σεροτονίνης. Κάντε κάτι που σας αρέσει, δείτε την αγαπημένη σας ταινία, βγείτε με την παρέα σας, απολαύστε μια όμορφη βόλτα. 
  3. Αν η λαχτάρα σας για φαγητό είναι έντονη, προτιμήστε υγιεινότερες επιλογές. Φτιάξτε μια νέα συνταγή, θα βρείτε πολλές εδώ! Επιλέξτε, γλυκά φρούτα, πλούσιες σαλάτες και καλά λιπαρά. 
  4. Κοιμηθείτε καλά. Ο ελλιπής ύπνος μπορεί να εντείνει την όρεξη και τις λιγούρες
  5. Μην ξεχνάτε να τηρείτε όλα τα γεύματα της ημέρας για να είστε χορτάτη και ικανοποιημένη :).  Έτσι θα καταφέρετε να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα από το γλυκό, και να μπορέσετε να διαχωρίσετε με μεγαλύτερη ευκολία τη συναισθηματική από την πραγματική πείνα. 

Συμπερασματικά…

Οι λιγούρες μπορεί πράγματι να είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου, χάρη στις μεταβολές των ορμονών. Παρόλα αυτά, συχνά, μπορεί να προκαταβάλουμε τον εαυτό μας, γιατί “είθισται” οι γυναίκες να θέλουν γλυκό στην περίοδο! Αν πράγματι έχετε ανάγκη εκείνη τη σοκολάτα ή εκείνη την πίτσα, συμφιλιωθείτε με την επιθυμία σας και απολαύστε το φαγητό σας. Αν πιστεύετε ότι η επιθυμία σας αυτή οφείλεται σε ένα άλλο συναισθηματικό κενό, τότε καλύτερα να μην το ρίξετε στην περίοδό σας, αλλά να αναζητήσετε την πραγματική πηγή. 

Πηγές

  1. Sridevi Krishnan et al., Menstrual cycle hormones, food intake, and cravings
  2. Dye L, Blundell JE. Menstrual cycle and appetite control: implications for weight regulation.