Παρά την πρόοδο που έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται τον τελευταίο καιρό, εξακολουθούμε να ζούμε σε μια κοινωνία που οι περισσότεροι αναλωνόμαστε με την εμφάνιση των άλλων. Δυστυχώς, φαίνεται αδύνατο να αποφύγεις σχόλια ή συζητήσεις για το βάρος. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να δέχεται κανείς σχόλια σχετικά με το βάρος, τη διατροφή και το σώμα του.

Ποιος δεν έχει ακούσει φράσεις όπως “Πάχυνες, καλύτερα να προσέξεις”, “Πόσο αδύνατος/η είσαι, βάλε κανένα κιλό” ή “Αδυνάτισες μην τα ξαναπάρεις”. Μπορεί κάποιος να τα λέει με καλή πρόθεση, κάποιος για να σας προσβάλει ή να σας κάνει να νιώσετε μειονεκτικά, ή ακόμη και με την πρόθεση να σας βοηθήσει. 

O τρόπος να τις αντιμετωπίσετε…

Μια πρόταση εκφρασμένη σε δευτερόλεπτα μπορεί να ηχεί στο μυαλό σας μονίμως, κανοντάς σας να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας. Ωστόσο, το πρώτο πράγμα και ίσως το δυσκολότερο που έχετε να κάνετε είναι να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό το σχόλιο ΔΕΝ αφορά εσάς. Αφορά τον πομπό του. Πρόκειται για σκέψεις που αφορούν την εικόνα που έχει εκείνος για το σώμα του, τη σχέση του με τη διατροφή, το παρελθόν του κτλ. Εσείς είστε απλός ο παραλήπτης αυτών. Επομένως, πάρτε μια ανάσα και βγάλτε τον εαυτό σας από το επίκεντρο. 

Μη φοβηθείτε να θέσετε τα όρια σας.

Εάν κάποιος κάνει ένα αγενές σχόλιο για το βάρος σας, είναι καλό να επισημάνετε την ακαταλληλότητα του. Εσείς είστε υπεύθυνοι για το τι επιτρέπετε. Αφήνετε τους άλλους να σχολιάζουν για το βάρος και την υγεία σας ή δηλώνετε την αποψή σας, κάνοντας ξεκάθαρη τη θέση σας απέναντι σε αυτό το σχόλιο; Πολλές φορές σιωπούμε, όχι επειδή το θέλουμε και το κάνουμε συνειδητά, αλλά επειδή είναι η αυθόρμητη αντίδρασή μας. Αν, όμως, αυτή η σιωπή οδηγήσει σε ψίθυρους μέσα σας, μάλλον δεν είναι η σωστή τακτική. Συνεπώς, απομυθοποιήστε την άποψη ότι θα γίνετε κακοί ή ευέξαπτοι, αν εκφράσετε τη δυσαρέσκειά σας. Προσπαθήστε με ευγένεια να εξηγήσετε ακριβώς τι δε σας άρεσε και τονίστε ότι το βάρος σας αφορά αποκλειστικά εσάς.

Είναι πολύ σημαντικό αυτά τα σχόλια να μην σβήνουν από τον ορίζοντά σας ότι έχετε κάνει μέχρι τώρα.

Ανεξάρτητα από το τι λέει κάποιος άλλος, έχετε κάνει πολύ δρόμο στο ταξίδι διαχείρισης του βάρους σας, είτε ψυχικά είτε σωματικά.  Μόνο ΕΣΕΙΣ γνωρίζετε τις προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει, τα εμπόδια που έχετε ξεπεράσει και τους στόχους που έχετε θέσει και τους οποίους συνεχίζετε να επιτυγχάνετε. Αντί να αφήσετε κάποιον τρίτο να να επηρεάσει ότι έχετε χτίσει μέχρι τώρα, συνεχίστε να επενδύετε συνειδητά στην υγεία σας και να οικοδομείτε το εσωτερικό σύστημα υποστήριξής σας.

Διαβάστε επίσης: Non scale victories

STAY STRONG 🙂