Είναι γεγονός ότι όταν μπαίνουμε σε πρόγραμμα η σχέση μας με τη ζυγαριά γίνεται πιο στενή, και πολλές φορές μπορεί να μας επηρεάζει αυτό το νούμερο και να μας απογοητεύει. Πόσες φορές έχουμε νιώσει ότι ενώ κάνουμε προσπάθεια για να χάσουμε βάρος, η ένδειξη στη ζυγαριά δεν το αποτυπώνει; Παρόλο που κάνουμε θετικές αλλαγές στην ζωή μας, τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, πίνουμε περισσότερο νερό, αθλούμαστε πιο πολύ, είμαστε πιο ενεργοί στην καθημερινότητα μας, τρώμε πιο υγιεινά και πάνω από όλα νιώθουμε τις θετικές αλλαγές στο σώμα και στην ψυχολογία μας, η ζυγαριά είναι κολλημένη στο ίδιο νούμερο. 

Μήπως είναι καιρός να σταματήσουμε να κοιτάμε τον αριθμό στην ζυγαριά και να αρχίσουμε να μετράμε την επιτυχία μας με βάση αυτό που αισθανόμαστε;

Το HealtySetGo σας ετοίμασε έναν «οδηγό» για να μετράτε την επιτυχίας σας διαφορετικά, χωρίς το άγχος της ζυγαριάς. 

 • Η διάθεσή σας έχει βελτιωθεί. Σύμφωνα με έρευνες, η απώλεια 5% του σωματικού βάρους βελτιώνει σημαντικά την ψυχολογία και την διάθεση, μειώνοντας το άγχος και την κατάθλιψη. Επίσης, φαίνεται πως η απώλεια βάρους τονώνει το αίσθημα της αυτοβελτίωσης και του ελέγχου.
 • Έχετε περισσότερη ενέργεια. Μία διατροφή, η οποία περιλαμβάνει μικρά, συχνά και θρεπτικά γεύματα, αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή. Αυτό συμβαίνει λόγω καλύτερης θρέψης μέσω πιο ποιοτικής διατροφής, και καλύτερης ρύθμισης του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα. Αν λοιπόν, παρατηρήσετε ότι ανταποκρίνεστε ευκολότερα στις καθημερινές σας υποχρεώσεις, τότε κάτι κάνετε σωστά!
 • Νιώθετε πιο άνετα στα ρούχα σας. Η διαφορά στα ρούχα είναι συνήθως πιο άμεση από αυτή της ζυγαριάς. Κρατήστε ένα ρούχο «αναφοράς», παρατηρήστε πως σας εφαρμόζει και πως αυτό αλλάζει με τον καιρό, μπορείτε ακόμα και να βγάλετε φωτογραφίες φορώντας το, ώστε να παρατηρήσετε καλύτερα τις διαφορές πριν και μετά. 
 • Η επιθυμία σας για ζάχαρη έχει  μειωθεί. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και από βιολογικούς λόγους αλλά και από ψυχολογικούς. Καταρχήν, όταν τρώμε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης καθημερινά, το πάγκρεας εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη, αναγκάζοντας τα κύτταρα να προσλαμβάνουν περισσότερη γλυκόζη. Έτσι, μειώνεται η συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα, νιώθουμε ατονία λόγω υπογλυκαιμίας και αναζητούμε ξανά να καταναλώσουμε κάτι γλυκό για ενέργεια. Μειώνοντας την ζάχαρη από την διατροφή μας, «σπάει» αυτός ο κύκλος, και η λιγούρα για γλυκά μειώνεται φυσιολογικά. Επιπλέον, όταν νιώθουμε ότι η ποιότητα διατροφής μας έχει βελτιωθεί, έχουμε λιγότερη ανάγκη για γλυκό και τα επίπεδα σακχάρου είναι πιο σταθερά.
 • Αθλείστε περισσότερο. Η σωματική άσκηση, το περπάτημα, το τρέξιμο, ή το workout που κάνετε σας βγαίνει πιο εύκολα και αισθάνεστε μεγαλύτερη ευεξία! Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε περισσότερες επαναλήψεις στα σετ ασκήσεων, μπορείτε να αυξήσετε το βάρος που χρησιμοποιείτε για την εκτέλεση της άσκησης, ή αντέχετε περισσότερα χιλιόμετρα στο τρέξιμο ή το περπάτημα, χωρίς να αισθάνεστε κόπωση. Όλα είναι ενδείξεις ότι έχετε πετύχει να προσπαθείτε για την βελτίωση της υγείας σας, τα επίπεδα ενέργειας σας, και τη φυσική σας κατάσταση.
 • Η πνευματική σας διαύγεια είναι μεγαλύτερη. Οι μελέτες δείχνουν ότι μια ισορροπημένη διατροφή και η απόκτηση υγιεινών συνηθειών συνδέεται με καλύτερη μνήμη, δυνατότητα συγκέντρωσης και ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών πιο γρήγορα.
 • Η ποιότητα ύπνου σας έχει βελτιωθεί. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος, είναι ένας καλός δείκτης υγείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που έχουν πετύχει απώλεια βάρους κατά μέσο όρο -6kg είχαν σημαντική βελτίωση στον ύπνο τους.
 • Ο τρόπος που αντιμετωπίζετε το στρες είναι πλέον πιο υγιής. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι πλέον δεν ξεσπάτε στο φαγητό όταν έχετε αρνητικά συναισθήματα, είτε ότι έχετε εντάξει στην καθημερινότητά σας δραστηριότητες που σας αποσυμπιέζουν ψυχολογικά, είτε ότι έχετε δημιουργήσει έναν κοινωνικό κύκλο, ο οποίος σας υποστηρίζει, σας καταλαβαίνει και σας βοηθάει να βελτιώνεστε. 
 • Το πιάτο σας είναι πιο όμορφο. Εντάσσοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά στην διατροφή μας, προσθέτουμε περισσότερο χρώμα στα σνακ και τα γεύματα μας και έτσι το αποτέλεσμα είναι και οπτικά πιο απολαυστικό!
 • Εξοικονομείται χρήματα. Το μαγείρεμα και η προετοιμασία σπιτικών γευμάτων και σνακ, ο περιορισμός στις παραγγελίες, τα ψώνια εποχιακών φρέσκων προϊόντων και η μείωση του κόκκινου κρέατος είναι όλες πράξεις που έχουν θετικό αντίκτυπο και στο σώμα σας αλλά και στο πορτοφόλι σας.
 • Η όψη του δέρματός σας έχει βελτιωθεί. Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά έχει και αντίκτυπο εξωτερικά! Τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες των φρούτων και των λαχανικών βελτιώνουν την όψη και την ποιότητα του δέρματος. Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, ο περιορισμός των τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως τα γλυκά και το λευκό αλεύρι), βοηθάει στην καταπολέμηση της ακμής. Αν λοιπόν, παρατηρείτε θετική αλλαγή στο δέρμα σας, τότε πιθανόν το προμηθεύετε με τα κατάλληλα συστατικά για να λάμπει!
 • Οι δείκτες υγείας σας έχουν βελτιωθεί. Η ποιότητα διατροφής έχει άμεσο αντίκτυπο στην γλυκόζη νηστείας, στην χοληστερόλη, στα τριγλυκερίδια και σε πολλούς ακόμα βιοχημικούς δείκτες. Αν οι εξετάσεις αίματος έχουν βελτιωθεί, τότε σίγουρα έχει βελτιωθεί και ο τρόπος που τρέφεστε.
 • Έχετε αποκτήσει καλύτερη σχέση με το φαγητό. Έχετε αυξήσει την ποικιλία τροφών που καταναλώνετε, και έχετε απενοχοποιήσει τρόφιμα όπως υδατάνθρακες, καλά λιπαρά, ή άλλα τρόφιμα που πολλές φορές αποφεύγουμε στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος.

Πηγές:

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27890688/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4106357/
 3. https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/circ.126.suppl_21.a10098
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4340776/
 5. https://www.healthline.com/health/non-scale-victories#non-scale-victories-to-celebrate
 6. https://www.prevention.com/weight-loss/g25832230/non-scale-victories-weight-loss/?slide=11