Εν έτει 2021, τα ψώνια στο Supermarket, έχουν γίνει μία από τις βασικές εβδομαδιαίες μας εξόδους. Καθώς τα γεύματα και οι ώρες εκτός σπιτιού έχουν μειωθεί, οι ανάγκες σε τρόφιμα και πρώτες ύλες για μαγείρεμα στην κουζίνα μας, είναι μεγαλύτερες.

Πως όμως μπορούμε να προσαρμοστούμε στην νέα αυτή καθημερινότητα χωρίς να σπαταλάμε χρόνο και χρήματα στο supermarket, να μην πέφτουμε στην παγίδα του marketing, να ψωνίζουμε βάση των πραγματικών αναγκών μας, και να εξασφαλίσουμε μία ποιοτική και ισορροπημένη διατροφή;

Το HealthySetGo σας ετοίμασε τον απόλυτο οδηγό για τα ψώνια σας, για οικονομικές, υγιεινές και έξυπνες αγορές στο supermarket.

  1. Πηγαίνετε για ψώνια χορτάτοι. Αν έχετε να φάτε ώρες, όλα εκείνα τα ανθυγιεινά σνακ, τα έτοιμα γεύματα και τα τυποποιημένα τρόφιμα θα σας φανούν πιο λαχταριστά και νόστιμα από ότι είναι, και πιθανόν να ενδώσετε σε περιττές αγορές. Μπορεί να σας δελεάσουν τα ζωηρά χρώματα των συσκευασιών, οι περιγραφές των προϊόντων και όλα αυτά τα tricks που χρησιμοποιούνται στο marketing. Έχει βρεθεί ότι όταν κάποιος πηγαίνει για ψώνια ενώ αισθάνεται πεινασμένος, δαπανά έως και 64% περισσότερα χρήματα από ότι όταν είναι χορτάτος. Επίσης, αν είστε πεινασμένοι μπορεί να μην έχετε την υπομονή να ψωνίσετε όλα όσα χρειάζεστε.
  2. Οργανώστε το μενού της εβδομάδας. Προτού ξεκινήσετε για την αγορά, προγραμματίστε τα γεύματα αλλά και τα σνακ της εβδομάδας και σύμφωνα με το παραπάνω μενού, δημιουργήστε μια λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζεστε. Προσπαθήστε οι επιλογές σας να είναι βάση Μεσογειακής Διατροφής με έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και όσπρια.
  3. Ετοιμάστε λίστα για τα ψώνια σας. Αυτό θα σας γλιτώσει και χρόνο αλλά και χρήματα. Φτιάξτε την λίστα σπίτι σας και φροντίστε να ψωνίσετε μόνο αυτά που έχετε σημειώσει.
  4. Δώστε έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά και τα φρέσκα τρόφιμα. Αυτά έχουν πάντα τα λιγότερα συντηρητικά και πρόσθετα και αποτελούν τις πιο υγιεινές επιλογές. Τι καλύτερο λοιπόν, για παράδειγμα, να γεμίσετε το ψυγείο σας με φρούτα για υγιεινά σνακ, με λαχανικά για χρωματιστές σαλάτες, και με φρέσκα ψαράκια για τα γεύματά σας.
  5. Περιορίστε την αγορά συσκευασμένων τροφίμων και έτοιμων γευμάτων. Οι επιλογές αυτές είναι συνήθως υψηλές σε κορεσμένα και trans λιπαρά, σε συντηρητικά, πρόσθετα ζάχαρα και έχουν υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο.
  6. Μείνετε ενυδατωμένοι. Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν διψάμε αναζητούμε συνήθως ροφήματα και αναψυκτικά πλούσια σε ζάχαρη. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των ροφημάτων αυτών σε απλά σάκχαρα και συντηρητικά, καλό είναι να περιορίζετε η κατανάλωσή τους.  Σας προτείνουμε, να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό και να πίνετε μερικές γουλιές καθ΄ όλη την διάρκεια των αγορών σας. Αυτό, θα σας κρατάει ενυδατωμένους, θα σας δίνει ενέργεια και θα σας γλιτώσει από περιττές αγορές.
  7. Αγοράστε προϊόντα εποχής. Για παράδειγμα, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι οικονομικότερα όταν τα αγοράζετε στην εποχή τους. Επίσης, είναι πιθανότερο να έχουν καλλιεργηθεί με λιγότερα φυτοφάρμακα και διατροφικά να είναι ανώτερα από κατεψυγμένα ή εισαγωγής τρόφιμα. Για να δείτε ποια λαχανικά και φρούτα να προτιμάτε ανάλογα τον μήνα, διαβάστε το άρθρο «κάθε πράγμα στον καιρό του», που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας!
  8. Μην φοβάστε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Αν αυτό που χρειάζεστε δεν μπορείτε να το βρείτε φρέσκο, υπάρχει πάντα η λύση της κονσέρβας. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι τα προϊόντα στις κονσέρβες διατηρούν αναλλοίωτη την θρεπτική τους αξία, αρκεί η κονσέρβα να μην ξεπερνάει την ημερομηνία λήξης της. Φυσικά, όσο πιο κοντά είναι στην ημερομηνία παραγωγής της, τόσο το καλύτερο. Προσέξτε όμως τα πρόσθετα σάκχαρα, το αλάτι και την ποιότητα των ελαίων που χρησιμοποιούνται. Προτιμήστε, για παράδειγμα, τον τόνο σε νερό, ή τα φρούτα διατηρημένα σε 100% φυσικό χυμό.
  9. Καταναλώστε λιγότερο κρέας. Για να εξοικονομήσετε χρήματα, αλλά και να βελτιώσετε την υγεία σας σύμφωνα με τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής, καταναλώστε λιγότερο κρέας μέσα στη βδομάδα. Προσπαθήστε να το περιορίσετε σε 1 φορά την εβδομάδα. Προτιμήστε τα εξίσου θρεπτικά και οικονομικότερα όσπρια, τα οποία μπορείτε να καταναλώνετε δύο φορές την εβδομάδα, αλλά προσπαθήστε να αυξήσετε και την κατανάλωση ψαριού εβδομαδιαία.

Shop smart, eat healthy, and stay active!