Είναι απόλυτα λογικό να επικρατεί ένα αίσθημα ανασφάλειας, φόβου, σύγχυσης, λύπης σε μια περίοδο κρίσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19. Ο πανικός όμως δεν βοηθάει πουθενά.

Μπορεί να αισθανόμαστε ανίσχυροι μπροστά σε ένα νέο ιό, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας και να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση παραμένοντας ψύχραιμοι και υγιής, σωματικά και ψυχικά.

Μένουμε σπίτι – διατηρώντας υγιεινές συνήθειες

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε ένα υγιεινό τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει σωστή και ισορροπημένη διατροφή, καλό ύπνο και σωματική δραστηριότητα.

Οι σωστές διατροφικές επιλογές μας οδηγούν στο να έχουμε καλή κατάσταση θρέψης, να μπορεί το σώμα να ανταπεξέλθει και το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί σε περίπτωση λοίμωξης. Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος φροντίζουμε να τρώμε υγιεινά και να καταναλώνουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων για να έχουμε επάρκεια θρεπτικών συστατικών.

Σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες υγείας, το καλύτερο βήμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό και υγιές.

  • Τρώμε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, με έμφαση στα εσπεριδοειδή που είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, ποικιλία λαχανικών και δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Ασκούμαστε συχνά
  • Παραμένουμε καλά ενυδατωμένοι
  • Συστήνουμε τη διακοπή καπνίσματος
  • Περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ – όχι περισσότερο από ένα με δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες, όχι περισσότερο από ένα ημερησίως για τις γυναίκες
  • Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα
  • Περιορίζουμε τα σνακ και τις συσκευασμένες τροφές που μπορεί να οδηγήσουν εύκολα σε υπερκατανάλωση

Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το χρόνο που θα είμαστε στο σπίτι αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στην κουζίνα, μαγειρεύοντας σπιτικά και υγιεινά, και με αυτό τον τρόπο να αισθανόμαστε πιο δημιουργικοί!

Να φτιάξουμε επιτέλους αυτή τη συνταγή που όλο αναβάλλουμε γιατί δεν είχαμε χρόνο και να προετοιμάσουμε υγιεινά σνακ μαζί με τα παιδιά.

Ο καλός ύπνος είναι επίσης πολύ σημαντικός για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αποφεύγουμε την έκθεση σε οθόνες το βράδυ, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή του ύπνου μας.

Επίσης πλένουμε τα χέρια μας τακτικά με άφθονο σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ή με αλκοολούχο διάλυμα, εάν δεν είναι διαθέσιμο το σαπούνι, καθώς αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να προστατευθούμε από τον κορονοϊό COVID-19.

Μένουμε σπίτι – διαχειριζόμαστε το άγχος

Η παραμονή μας στο σπίτι δε σημαίνει και διακοπή από τις κοινωνικές μας σχέσεις. Επικοινωνούμε συχνά με τους αγαπημένους μας τηλεφωνικά και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διατηρώντας την επαφή μεταξύ μας.

Η υπερβολική ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση στρες στον οργανισμό, μια κατάσταση που αποδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού μας. Περιορίζουμε την έκθεσή μας σε οθόνες, το χρόνο που σπαταλούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το χρόνο που παρακολουθούμε τηλεόραση ή ειδήσεις, έτσι ώστε να μη μας κατακλύσει η ανησυχία για την επιδημία.

Αντί αυτού, μπορούμε να διαβάσουμε βιβλία, να φτιάξουμε puzzle, να ζωγραφίσουμε, να παίξουμε επιτραπέζια παιχνίδια, να κάνουμε γυμναστική στο σπίτι, δραστηριότητες που προάγουν την πνευματική υγεία.

Μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε όλες τις πτυχές της υγείας μας και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

«Δεν είναι το ισχυρότερο των ειδών που επιβιώνει, ούτε το πιο έξυπνο. Είναι αυτό που είναι πιο προσαρμόσιμο στην αλλαγή», Charles Darwin.