Το χαρουπόμελο θεωρείται υπερτροφή (superfood) χάρη στην υψηλή θρεπτική του αξία. Αποτελεί το καλύτερο και το πιο υγιεινό φυσικό γλυκαντικό.
Περιέχει τρεις φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα γι’ αυτό και συστήνεται σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Καταπραΰνει το στομάχι και θεραπεύει τη διάρροια, ιδίως σε μικρά παιδιά. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, σίδηρο και φώσφορο, καθώς περιέχει και σημαντικά αμινοξέα όπως γλουταμινικό οξύ και αργινίνη. Έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει θετική επίδραση στην μείωση των τιμών της χοληστερόλης στο αίμα.
Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, επομένως ενδείκνυται και για διαβητικούς για χρήση αντί της ζάχαρης, αλλά με προσοχή αφού περιέχει και αυτό σάκχαρα. Δεν περιέχει γλουτένη ή λακτόζη.
Περιέχει περίπου 40kcal/κουταλιά. Είναι καλό υποκατάστατο του κακάο αφού δίνει γλυκιά γεύση με πολύ λιγότερο λίπος, δεν περιέχει καφεΐνη και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Αντικαταστήστε το σε κέικ, μπισκότα, τρούφες, σοκολάτες (χαρουπολάτα). Χρησιμοποιήστε το στο πρωινό σας, με ταχίνι, σαν επιδόρπιο με γιαούρτι ή ανθότυρο, σως για κουλουράκια, σε ροφήματα και dressing για σαλάτες.
Αφήστε ένα σχόλιο