Οι φράουλες είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές φρούτο γνωστό για τη γλυκιά του γεύση αλλά  και την ευκολία στη χρήση του σε πολλές συνταγές. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τις ωφέλιμες ιδιότητες τους στην υγεία μας. 

Ποια είναι τα οφέλη που λαμβάνουμε από τις φράουλες;

1. Eίναι πλούσιες σε βιταμίνη C .

Μπορεί τα πορτοκάλια να φημίζονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, αλλά αυτός ο μικρός, κόκκινος θησαυρός φαίνεται να υπερέχει. Μάλιστα, 100 γραμμάρια φράουλες μας δίνουν 59mg βιταμίνης C. Ένα φλιτζάνι με φράουλες κομμένες στα δύο (152 γραμμάρια) παρέχει 89 mg βιταμίνης C, ή 99% της ημερήσιας αξίας! 

2. Είναι σύμμαχοι της καρδιάς μας

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το σχήμα τους που μοιάζει με καρδιά! Οι φράουλες είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση που οφείλεται κατά κύριο λόγο σε φλαβονοειδείς ουσίες. Συγκεκριμένα, οι φράουλες είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες, χημικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για το έντονο κόκκινο χρώμα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ αυτών και της υγείας της καρδιάς. Επιπλέον, η κατανάλωση φράουλας φαίνεται πως έχει θετικές επιδράσεις στην κατανομή και το μέγεθος των λιπιδίων του αίματος σε παχύσαρκα άτομα, με αποτέλεσμα να βελτιώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. 

3.Ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος 

Όταν καταναλώνουμε φράουλες φαίνεται πως επιβραδύνεται ο μεταβολισμός της γλυκόζης και περιορίζεται η χρήση ινσουλίνης, μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες. Είναι οι πολύχρωμες ανθοκυανίνες που φαίνεται να έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Επομένως, οι φράουλες μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου και του διαβήτη τύπου 2. Mια ανασκόπηση του 2019 έδειξε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ανθοκυανίνες, όπως οι φράουλες, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. 

4.Βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία 

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση. Μάλιστα, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση μούρων, και φράουλας συγκεκριμένα,  μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των αλλαγών που συμβαίνουν στον εγκέφαλο με το πέρας των ετών. 

 

Δείτε το βίντεο για τη σχέση της φράουλας με τη γνωστική λειτουργία.

Μόλις 8 φράουλες την ημέρα αρκούν για να σας προσφέρουν τα οφέλη τους. Oι λόγοι για να βάλετε τις φράουλες στη διατροφή σας είναι αρκετοί! 

Πηγές: 

  1. Burton-Freeman et al, A Selective Role of Dietary Anthocyanins and Flavan-3-ols in Redu
  2. cing the Risk of Type 2 Diabetes Mellitus: A Review of Recent Evidence 
  3. Miller K. et al, Bioactive Compounds of Strawberry and Blueberry and Their Potential Health Effects Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview  
  4. Miller MG et al, Dietary strawberry improves cognition in a randomised, double-blind, placebo-controlled trial in older adults
  5. Rambaran T. et al, Effect of Berry Polyphenols on Glucose Metabolism: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials – PMC 
  6. Wallace T., Anthocyanins in cardiovascular disease