Η τσικνοπέμπτη είναι η τελευταία Πέμπτη πριν από την έναρξη της νηστείας, όπου οι πιστοί μπορούν να καταναλώσουν κρέας. Αυτό συχνά οδηγεί πολλούς σε μια υπερκατανάλωση κρέατος αυτή την ημέρα όπου μπορεί να επιφέρει ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως φούσκωμα, οπισθοστερνικός καύσος και δυσφορία.

Πως μπορούμε άραγε να παραμείνουμε on track αυτή τη μέρα;

  • Τηρήστε τα γεύματα της ημέρας κανονικά

Το να είστε νηστικοί όλη μέρα επειδή γνωρίζετε ότι θα βγείτε για φαγητό ή θα ψήσετε το βράδυ είναι μια τακτική που οδηγεί συχνά σε υπερκατανάλωση. Αντί αυτού οργανώστε σωστά τα γεύματά σας, ισορροπημένο πρωινό, μεσημεριανό, και τα φρούτα σας ενδιάμεσα. Με αυτό τον τρόπο θα φθάσετε στο τραπέζι με μια πιο ελεγχόμενη αίσθηση της πείνας και θα αποφύγετε να καταναλώσετε υπερβολικές ποσότητες φαγητού.

  • Επιλέξτε έξυπνα τα κρεατικά σας

Το είδος κρέατος που θα επιλέξετε είναι επίσης σημαντικό. Καλό θα είναι να επιλέξετε κρέατα με χαμηλότερη λιποπεριεκτικότητα, όπως το κοτόπουλο, το ψαρονέφρι, ή να αφαιρέσετε το ορατό λίπος από τις μπριζόλες. Όσον αφορά τα λουκάνικα ή τα παϊδάκια περιοριστείτε σε μικρότερη ποσότητα, καθώς είναι υψηλά σε λίπος και αλάτι.

  • Εμπλουτίστε το πιάτο σας με λαχανικά

Θυμηθείτε τον κανόνα το πιάτου (myplatemethod: ½  πιάτο σαλάτα, ¼ πιάτου πρωτεΐνη, ¼ πιάτου υδατάνθρακα), και προσπαθήστε να το εφαρμόσετε στο γεύμα της τσικνοπέμπτη. Συνδυάστε τα κρεατικά με φρέσκα λαχανικά, και βραστά λαχανικά εποχής. Ξεκινήστε καταναλώνοντας τη σαλάτα σας δίνοντας έτσι λίγο χρόνο στον εαυτό σας για τη διαδικασία του κορεσμού, και για μην πέσετε με τα μούτρα στο φαγητό.

  • Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ

Συνήθως η μέρα αυτή εκτός από μεγάλες ποσότητες κρεάτων περιλαμβάνει και αρκετή ποσότητα αλκοόλ και κάπως έτσι το γεύμα καταλήγει σε ένα μεγάλο ολοήμερο φαγοπότι. Καλό είναι να μην κάνετε υπερβολές στο αλκοόλ, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στη χώνεψη, υπερκατανάλωση θερμίδων, και αύξηση πιθανότητας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

  • Keep it simple

Στο τραπέζι της τσικνοπέμπτης συνήθως κυκλοφορούν και πιο περίπλοκα εδέσματα όπως πίτες, σουφλέ. Προσπαθήστε να είστε επιλεκτικοί, δε χρειάζεται να δοκιμάσετε από όλα. Δοκιμάστε ότι σας φαίνεται πραγματικά δελεαστικό και προσπαθήστε να κρατήσετε το μέτρο.

 Καλό τσίκνισμα!

Διαβάστε επίσης: Ηθική κρεατοφαγία, γίνεται;