Οι συστάσεις είναι περιττές όταν μιλάμε για σοκολάτα! Αυτός ο θησαυρός χρονολογείται από το 2000 π.Χ. Εκείνη την εποχή, οι Μάγια από την Κεντρική Αμερική, οι πρώτοι γνώστες της σοκολάτας, την έπιναν ως ένα πικρό ρόφημα που είχε υποστεί ζύμωση ανακατεμένο με μπαχαρικά ή κρασί. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι η μαύρη σοκολάτα είναι ένα τρόφιμο που όχι απλά μας αρέσει, αλλά που έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

1. Είναι πολύ θρεπτική 

Η μαύρη σοκολάτα αποτελεί ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο, πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Φυσικά σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για τις σοκολάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, χωρίς πολλά πρόσθετα σάκχαρα. 

Μια μπάρα μαύρης σοκολάτας 100 γραμμαρίων με 70–85% κακάο περιέχει: 

  • 11 γραμμάρια φυτικών ινών
  • Το 67% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας (DV) για σίδηρο
  • Το 58% του DV για μαγνήσιο
  • Το 89% του DV για χαλκό
  • Το 98% του DV για μαγγάνιο

Επιπλέον, έχει άφθονο κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

2.Προστατεύει την καρδιά

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει 50-90% στερεά κακάο, βούτυρο κακάο και ζάχαρη. Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβανόλες, φυτικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη ροή του αίματος, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και κατά συνέπεια στην προστασία της καρδιάς.  

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει έως και 2-3 φορές περισσότερα στερεά κακάο πλούσια σε φλαβανόλη από τη σοκολάτα γάλακτος.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα μονο- και πολυακόρεστων λιπαρών (καλά λιπαρά), τα οποία μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Επιπλέον, αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη μείωση της οξείδωσης της κακής χοληστερόλης. Σε μια μελέτη, η σκόνη κακάο βρέθηκε να μειώνει σημαντικά την οξειδωμένη LDL (κακή) χοληστερόλη στους άνδρες. Αύξησε επίσης την HDL (καλή) και μείωσε την ολική LDL για όσους είχαν υψηλή χοληστερόλη

3. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου 

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μια μελέτη σε υγιείς εθελοντές έδειξε ότι η κατανάλωση κακάο υψηλό σε φλαβανόλη για 5 ημέρες βελτίωσε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Επιπλέον, το κακάο περιέχει διεγερτικές ουσίες, όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, που μπορεί να είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου βραχυπρόθεσμα. Μελέτες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη, τις γνωστικές δεξιότητες και τη διάθεση. 

4. Αποτρέπει τη φλεγμονή

Η μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι φλαβανόλες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και διατηρούν υγιή τα κύτταρα που επενδύουν τις αρτηρίες. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις φλεγμονές και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας. 

Το κακάο και η μαύρη σοκολάτα έχουν μεγάλη ποικιλία από ισχυρά αντιοξειδωτικά. Στην πραγματικότητα, έχουν πολύ περισσότερα από τα περισσότερα άλλα τρόφιμα.

5. Προστατεύει το δέρμα 

Αρκεί να σκεφτείτε ότι το βούτυρο κακάο είναι ένα κοινό συστατικό σε ενυδατικές κρέμες δέρματος! Οι αγαπημένες μας φλαβανόλες μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα μας από την υπεριώδη ακτινοβολία, να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να αυξήσουν την πυκνότητα και την ενυδάτωση του δέρματος. Μάλιστα, σε μία μελέτη η κατανάλωση για 12  εβδομάδες κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη μείωσε το ερύθημα που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία κατά 25%.

6. Σύμμαχος ενάντια στον διαβήτη

Σύμφωνα με μία ανασκόπηση του 2017,  στοιχεία από ποικίλες μελέτες υποδηλώνουν ότι το κακάο μπορεί να είναι χρήσιμο στην επιβράδυνση της εξέλιξης του διαβήτη τύπου 2 και στη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη στο μεταβολικό σύνδρομο. Επιπλέον, τα αποτελέσματα από πολλές μικρές μελέτες δείχνουν ότι το κακάο μπορεί επίσης να έχει θεραπευτικές δυνατότητες στην πρόληψη καρδιαγγειακών επιπλοκών σε διαβητικούς ασθενείς. 

Η British Diabetic Association προτείνει: Αντί για «διαβητική» σοκολάτα, να δοκιμάστε μιας καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα (70% κακάο είναι το καλύτερο). Έχει πιο δυνατή γεύση από τη σοκολάτα γάλακτος, επομένως είναι πιθανό να φάτε λίγο λιγότερο.

Η μαύρη σοκολάτα είναι ένας θησαυρός γεύσης και υγείας. Είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορεί να προστατεύσει την καρδιά, το νευρικό μας σύστημα, το ανοσοποιητικό και το δέρμα μας. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες καθημερινά, καθώς είναι πλούσια σε ενέργεια και σε ζάχαρη. Ένα κομμάτι την ημέρα μπορεί να μας προσδώσει τα οφέλη και τη σοκολατένια γεύση που αγαπάμε. 

Διαβάστε επίσης: Χαρουπόμελο – Ο μαύρος χρυσός!

Πηγές

Baba S. et al, Plasma LDL and HDL cholesterol and oxidized LDL concentrations are altered in normo- and hypercholesterolemic humans after intake of different levels of cocoa powder.

British Diabetic Association, Chocolate and Diabetes

Harvard T.H.Chan, Dark chocolate 

Heinrich U. et al, Long-term ingestion of high flavanol cocoa provides photoprotection against UV-induced erythema and improves skin condition in women

Nutrition data, Candies, chocolate, dark, 70-85% cacao solids

Shah SR. et al, Use of dark chocolate for diabetic patients: a review of the literature and current evidence.