Ενώ γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το νερό για το σώμα μας, πολλές φορές αγνοούμε την ανάγκη μας για ενυδάτωση. Συχνά, ξεχνάμε να πιούμε νερό κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης μέρας! Σας ετοιμάσαμε, λοιπόν, μερικές εναλλακτικές, για να αυξήσετε την κατανάλωση των υγρών σας. 

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε; 

Σαν γενικός κανόνας έχει επικρατήσει η λήψη 6-8 ποτήρια νερού για τα υγιή άτομα. Παρόλα αυτά οι συστάσεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο, και από χώρα σε χώρα, καθώς εξαρτώνται από πληθώρα εξατομικευμένων παραγόντων, όπως  η υγεία, η σωματική δραστηριότητα, το περιβάλλον και η θερμοκρασία. 

Διαβάστε επίσης: Γιατί είναι τόσο σημαντική η ενυδάτωση; 

Εναλλακτικές επιλογές για ενυδάτωση 

Τα υγρά που χρειάζεται το σώμα μας μπορεί να μην προέρχονται αποκλειστικά από το νερό, αλλά από τα τρόφιμα και από άλλου είδους ροφήματα που καταναλώνουμε. Αν, λοιπόν, δεν είστε μεγάλος λάτρης του νερού, μπορείτε να παραμείνετε ενυδατωμένοι με εναλλακτικούς τρόπους: 

  • Αφεψήματα βοτάνων 

Εκτός από το ότι μας βοηθούν να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, τα αφεψήματα με βότανα βελτιώνουν επίσης την κυκλοφορία του αίματος και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Ορισμένα βότανα μπορούν επίσης να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και είναι ιδανικά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Τip! Κάντε μια βόλτα στα καταστήματα της γειτονιάς σας, σίγουρα θα ανακαλύψετε αφεψήματα με ξεχωριστά αρώματα και ιδιότητες. 

  • Σπιτική λεμονάδα

Τα όξινα ροφήματα φαίνεται να συμβάλλουν τόσο στην αναζωογόνηση όσο και στην ενυδάτωση. Το λεμόνι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνη C. Έτσι, μια σπιτική λεμονάδα με μέλι αντί ζάχαρη είναι μια καλή εναλλακτική. Μπορείτε να προσθέσετε ανθρακούχο νερό και φύλλα δυόσμου ή μέντας για έξτρα άρωμα. 

  • Αγελαδινό γάλα 

Το αγελαδινό γάλα μπορεί να είναι μια κατάλληλη επιλογή ροφήματος για ενυδάτωση λόγω της περιεκτικότητάς του σε ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο και το κάλιο. Οταν αφυδατωνόμαστε έχουμε έλλειψη υγρών αλλά και ηλεκτρολυτών, επομένως το γάλα είναι μια καλή λύση για να επαναφέρουμε την ισορροπία στο σώμα μας. Δεν είναι απαραίτητο να το πιείτε σκέτο για να ενυδατωθείτε. Μπορείτε να το καταναλώσετε με δημητριακά ή να φτιάξετε ένα smoothie με κάποιο φρούτο σαν σνακ μετά την προπόνησή σας ή να το ζεστάνετε με κακάο και λίγο μέλι. 

  • Xυμός Αγγουριού

Μπορεί να μην τον ακούτε κάθε μέρα, αλλά ο χυμός αγγουριού είναι μια διαφορετική επιλογή για πολύ καλή ενυδάτωση.  Εκτός από το ότι 2. περιέχουν 95% νερό, τα αγγούρια είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις ουσίες που βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, αλλά και στη μείωση των ερεθισμών του δέρματος. Για να τον φτιάξετε, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα δυνατό multi, ώστε να πολτοποιήσετε τα αγγούρια, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού ή λάιμ και τα φύλλα μέντας.

Τip! Μπορείτε να σουρώσετε το χυμό για extra smooth αποτέλεσμα!

If you read this article, it’s hydration time!

Πηγές: 

  1. WHO, Water Requirements, Impinging Factors, and Recommended Intakes 
  2. Healthline, How Much Water Should You Drink Per Day?
  3. Feel Good Foodie, Cucumber juice