Το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό.

Η ερώτηση είναι: Γιατί είναι τόσο πολύ σημαντικό το νερό; 🙂 

Σας παραθέτουμε 7+ λόγους που καθιστούν το νερό τόσο σημαντικό για την υγεία μας με σκοπό να σας βοηθήσουμε να μην ξεχνάτε να μένετε καλά ενυδατωμένοι! 

 •  Βοηθάει στην εγκεφαλική λειτουργία

Ναι ναι..μάλιστα ο εγκέφαλος αποτελείται κατά 75% από νερό! Όταν είμαστε αφυδατωμένοι, αυτό έχει επίπτωση και στην εγκεφαλική μας εγρήγορση και διαύγεια, στην συγκέντρωση, αλλά και στην μνήμη μας.

Εκτός από τον εγκέφαλο, ας μην ξεχνάμε ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 60% από νερό, ενώ οι πνεύμονές μας κατά 83%. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι για τον οργανισμό μας. Ας μη ξεχνάμε ότι διατηρεί ενυδατωμένο και το δέρμα, και με αυτό τον τρόπο ενισχύει τη σφριγηλότητά του.

 • Βελτιώνει την εντερική υγεία

Επαρκείς ποσότητες νερού είναι απαραίτητες ώστε να περιοριστούν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και να ρυθμιστεί σωστά η λειτουργία του εντέρου. 

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση νερού πριν, κατά, και μετά το γεύμα,  βοηθάει στην καλύτερη διάσπαση, πέψη, και απορρόφηση των τροφών που καταναλώνουμε. 

Το νερό σας βοηθά επίσης να απορροφήσετε σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά από το φαγητό σας, γεγονός που θα αυξήσει τις πιθανότητές σας να παραμείνετε υγιείς.

 • Προστατεύει από προβλήματα υγείας 

Το νερό συμβάλλει στην αποβολή των βλαβερών ουσιών και των προϊόντων του μεταβολισμού από τον οργανισμό. Με βάση αυτού σχηματίζονται τα ούρα, μέσω των οποίων, ο οργανισμός απομακρύνει τις τοξίνες και τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού. Επίσης, προλαμβάνει το σχηματισμό νεφρολιθίασης, ουρολοίμωξης, δυσκοιλιότητας, και υπέρτασης. 

 • Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. 

Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι απαραίτητη για την εφίδρωση και την σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

 • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου σε άνδρες και γυναίκες παγκοσμίως. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, το νερό βοηθάει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

 • Βοηθάει στη διαχείριση του βάρους 

Η συχνή λήψη νερού έχει φανεί ότι έχει θετική επίδραση στη διαχείριση του σωματικού βάρους σε παιδιά και ενήλικες. Αντίθετα, η ανεπαρκής κατανάλωση νερού, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση που έχει συνδεθεί με πονοκεφάλους ή και αλλαγές στη διάθεση.

 • Βελτιώνει τη διάθεση

Η αφυδάτωση είναι γνωστό ότι προκαλεί πονοκεφάλους και να επηρεάζει την διάθεσή μας. Μία μελέτη στο Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι ακόμη και η ήπια αφυδάτωση είχε αρνητική επίδραση στη διάθεση. Ως εκ τούτου, ένα ποτήρι νερό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των πονοκεφάλων και να προωθήσει μια αίσθηση αναζωογόνησης.

Γι’ αυτό μην ξεχνάτε το νεράκι σας! 

Stay well hydrated! 

Για tips για το πως να μείνετε καλά ενυδατωμένοι το καλοκαίρι → Ενυδάτωση στην παραλία.

Πηγές:

 1. Cognitive performance and dehydration
 2. “Effects of carbonated water on functional dyspepsia and constipation”. European Journal of
 3. A tale of gastric layering and sieving: Gastric emptying of a liquid meal with water blended in or consumed separately
 4. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/why-is-water-important#saliva