Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι γνωστά με πολλά διαφορετικά ονόματα, όπως e-cigs, e-hookahs, mods, vape pens, vapes ή ακόμη και «ηλεκτρονικά συστήματα παράδοσης νικοτίνης». Ορισμένα μοιάζουν όπως τα κανονικά τσιγάρα ή πούρα και άλλα μοιάζουν με στυλό, usb sticks ή άλλα καθημερινά αντικείμενα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παράγουν ένα αερόλυμα με τη θέρμανση ενός υγρού που συνήθως περιέχει νικοτίνη, η οποία είναι η εθιστική ουσία που περιέχετε στο κανονικό τσιγάρο, στα πούρα και άλλα προϊόντα καπνού, αρώματα και άλλες χημικές ουσίες που βοηθούν στην εκπομπή του αερολύματος.

Οι χρήστες εισπνέουν αυτό το αεροζόλ στους πνεύμονες, το οποίο ενδεχομένως να περιέχει επιβλαβείς και δυνητικά επιβλαβής ουσίες. Ουσίες που περιέχονται στο αεροζόλ είναι η νικοτίνη, μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να εισπνευστούν βαθιά μέσα στους πνεύμονες, αρωματικές ουσίες όπως το διακετύλιο, χημική ένωση συνδεδεμένη με σοβαρή νόσο των πνευμόνων, χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο, βαρεά μέταλλα όπως νικέλιο, κασσίτερο και μόλυβδο και πτητικές οργανικές ενώσεις. Όταν ο χρήστης εκπνέει στον αέρα οι παρευρισκόμενοι μπορεί να εισπνεύσουν και αυτοί το αεροζόλ στους πνεύμονες τους. Είναι σχεδόν αδύνατο οι καταναλωτές να γνωρίζουν τι ουσίες περιέχονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, αφού έχουν βρεθεί ηλεκτρονικά τσιγάρα με ένδειξη μηδενικής περιεκτικότητας σε νικοτίνη, ενώ στην πραγματικότητα περιείχαν νικοτίνη.

Είναι λιγότερο επιβλαβή από το κανονικό τσιγάρο?

Ναι είναι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι βλαβερό. Το αεροζόλ του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει γενικά λιγότερες τοξικές χημικές ουσίες από το επιβλαβές μείγμα των 7,000 χημικών ουσιών του καπνού από τα κανονικά τσιγάρα. Ωστόσο, το αεροζόλ ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι ακίνδυνο. Μπορεί να περιέχει επιβλαβείς ουσίες, όπως νικοτίνη, βαρεά μέταλλα όπως ο μόλυβδος, πτητικές οργανικές ενώσεις και καρκινογόνους παράγοντες.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται σε νεαρά άτομα, εγκυμονούσες ή ενήλικες που δεν είναι καπνιστές ή δεν χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού. Αν δεν είναι κάποιος καπνιστής ή δε χρησιμοποιούσε προϊόντα καπνού δεν πρέπει να ξεκινήσει τώρα να καπνίζει ηλεκτρονικό τσιγάρο. Είναι όντως λιγότερο επιβλαβή από το κανονικό τσιγάρο σε ενήλικες καπνιστές – όχι εγκυμονούσες – ως υποκατάστατο του κανονικού τσιγάρου.

Επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου

  • Η νικοτίνη είναι ιδιαίτερα εθιστική και είναι τοξική για την ανάπτυξη εμβρύων. Μπορεί να βλάψει την εγκεφαλική ανάπτυξη του εγκεφάλου, η οποία συνεχίζεται μέχρι περίπου τα 25 χρόνια ζωής. Η νικοτίνη αποτελεί κίνδυνο για την υγεία τόσο των εγκύων και των αναπτυσσόμενων μωρών τους.
  • Το αεροζόλ ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να περιέχει ουσίες που βλάπτουν το σώμα όπως χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο και μικροσκοπικά σωματίδια που φθάνουν βαθιά στους πνεύμονες. Σε κάθε περίπτωση πάντως το αεροζόλ ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει γενικά λιγότερες επιβλαβείς χημικές ουσίες από ό, τι ο καπνός ή τα προϊόντα καπνού.
  • Μπορεί να προκληθούν ακούσιοι τραυματισμοί με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ελαττωματικές μπαταρίες του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν προκαλέσει πυρκαγιές και εκρήξεις, μερικές από τις οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Οι περισσότερες εκρήξεις έχουν γίνει τη στιγμή που οι μπαταρίες του ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν σε φόρτιση. Επιπλέον,

έχουν παρουσιασθεί δηλητηριάσεις μετά κατάποση, εισπνοή ή εισρόφηση του υγρού του ηλεκτρονικού τσιγάρου τόσο σε παιδιά όσο και ενήλικες αφού η οξεία έκθεση σε νικοτίνη μπορεί να είναι τοξική.

Μια πρόσφατη μελέτη του Αμερικάνικου Κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC) διαπίστωσε ότι πολλοί ενήλικες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα σε μια προσπάθεια να σταματήσουν το κάπνισμα. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων ενηλίκων δεν σταματούν να καπνίζουν τα κανονικά τσιγάρα και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν και τα δύο προϊόντα και ως αποτέλεσμα να κάνουν «διπλή χρήση». Η διακοπή του καπνίσματος είναι πολύ σημαντική για την προστασία της υγείας και ακόμη και μερικά τσιγάρα την ημέρα μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Σήμερα, η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει αυξηθεί σημαντικά και ιδιαίτερα στο νεαρό πληθυσμό, σε ποσοστό 11,3% των νεαρών φοιτητών. Ένα σημαντικό εύρημα είναι ότι το 40% των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου ηλικίας 18-24 ετών δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές κανονικού τσιγάρου.

Πηγές:

US Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Electronic cigarettes, What’s the bottom line?