Η κινόα ή κουϊνόα είναι ένας θάμνος, οι σπόροι του οποίου μας δίνουν το γνωστό  δημητριακό. Καλλιεργείται από τους πληθυσμούς των Άνδεων εδώ και τρεις έως και τέσσερις χιλιάδες χρόνια, όμως στην Ελλάδα την γνωρίζουμε και την προτιμάμε κυρίως τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί ένα δημητριακό με τεράστια οφέλη για την υγεία, αφού είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα οι Ίνκας αναφέρονταν σε αυτή ως chisoya mama ή αλλιώς “η μητέρα όλων των καρπών”. 

Ας την γνωρίσουμε λοιπόν λίγο καλύτερα, καθώς αξίζει μία θέση στην καθημερινή μας διατροφή!

Η κινόα είναι ένα ιδιαίτερο δημητριακό, καθώς σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, περιέχει και τα 9 βασικά αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας την μία καλή πηγή πρωτεΐνης. Επίσης, δεν περιέχει γλουτένη, είναι εύπεπτη, και είναι φτωχή σε λιπαρά. 

Αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών και με αυτό τον τρόπο προσδίδει ένα αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, συμβάλλει στην ρύθμιση του βάρους, αλλά και στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Η κινόα είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο,  μαγνήσιο, φώσφορο και σελήνιο. Το ασβέστιο συμβάλει στην οστική και μυϊκή υγεία και είναι σημαντικό και για την ομαλή νευρική λειτουργία. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την μεταφορά οξυγόνου στο αίμα μας αλλά και για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης. Το μαγνήσιο συμμετέχει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών και στην διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και των δοντιών, το ίδιο και ο φώσφορος. Τέλος, το σελήνιο είναι σημαντικό στην λειτουργία του θυροειδούς αδένα και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό.

Η κινόα αποτελεί ένα τρόφιμο που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Έχει μια ιδιαίτερη ξηροκαρπάτη γεύση και αυτό την κάνει το απόλυτο συνοδευτικό για τα γεύματά μας. Μπορεί να αντικαταστήσει το παραδοσιακό ρύζι, αλλά και να γίνει μία δροσερή σαλάτα αφού την ανακατέψουμε με τα αγαπημένα μας λαχανικά. Ακόμα, χρησιμοποιείται και στα γλυκά, όπως στο ρυζόγαλο αντί για ρύζι ή σε μορφή παστελιού. Μπορείτε ακόμα να την εντάξετε στο πρωινό σας, με την μορφή «healthy bowl», ανακατεύοντας την με φρούτα, ξηρούς καρπούς και γάλα ή γιαούρτι. 

Οι ιδέες είναι πολλές, χρειάζεται μόνο φαντασία! Περιμένουμε και τις δικές σας συνταγές με το αγαπημένο μας δημητριακό!

Πηγές:

  1. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168917/nutrients
  2. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%B1
  3. https://www.onmed.gr/diatrofi/story/370753/kinoa-6-simantika-ofeli-gia-tin-ygeia