Έρευνα από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Nottingham έδειξε ότι ο καφές φαίνεται να διεγείρει το φαιό λιπώδη ιστό, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Συγκεκριμένα, η ποσότητα καφεΐνης που έδειξε να είναι αρκετή στο να ενεργοποιήσει το φαιό λιπώδη ιστό και τη λιπόλυση είναι ίση με μια κούπα καφέ.

Ο φαιός λιπώδης ιστός αποτελεί το φυσικό αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού που βοηθά στην καταπολέμηση του λίπους. Είναι ικανός να παράγει γρήγορα θερμότητα και να μεταβολίζει μακροθρεπτικά συστατικά, όπως γλυκόζη και λιπίδια, ενεργοποιώντας τη μιτοχονδριακή πρωτεΐνη (UCP1).

Η ονομασία του φαιού λιπώδους ιστού προκύπτει από το καφέ χρώμα του, το οποίο οφείλεται στον αυξημένο αριθμό μιτοχονδρίων και την αυξημένη αιμάτωση της περιοχής. Ο κύριος ρόλος του είναι η θερμορύθμιση μέσω παραγωγής θερμότητας με καύση θερμίδων χρησιμοποιώντας το λίπος. Σε αντίθεση με το λευκό λίπος, το οποίο είναι αποτέλεσμα της αποθήκευσης περίσσειας θερμίδων. Ο «καφέ» λιπώδης ιστός βρίσκεται κυρίως στο λαιμό και στην άνω θωρακική περιοχή.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που πραγματοποιήθηκε για να ερευνήσει τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης στην πρωτεΐνη UCP1 που παρατηρούνται στο εργαστήριο, και μπορούν να μεταφραστούν στην ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνει συχνά ένας ενήλικας σε μια κούπα καφέ.

Η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή που εντοπίζεται ο φαιός λιπώδης ιστός, που παρατηρήθηκε με την κατάποση καφεΐνης είναι ενδεικτική της αύξησης της δραστικότητας του φαιού λιπώδη ιστού μετά από σχετικά χαμηλή δόση καφεΐνης από ένα πρότυπο φλιτζάνι καφέ.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Nottingham, η αύξηση της δραστηριότητας του φαιού λιπώδη ιστού βελτιώνει τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα καθώς και βελτιώνει τα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος και οι επιπλέον θερμίδες που καίγονται οδηγούν στην απώλεια βάρους. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη στον άνθρωπο που δείχνει ότι ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην ενίσχυση της δραστηριότητας του φαιού λιπώδη ιστού.

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να διεξάγουν περαιτέρω έρευνες για να δουν εάν η καφεΐνη είναι το συστατικό του καφέ που λειτουργεί ως ερέθισμα ή αν υπάρχει άλλο συστατικό του καφέ που βοηθάει στην ενεργοποίηση του φαιού λιπώδη ιστού.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ο καφές είναι κάτι περισσότερο από καθαρή καφεΐνη και περιέχει άλλα συστατικά που έχουν θερμίδες και μπορεί να επηρεάσουν το βάρος και τα επίπεδα γλυκόζης. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει μαγικό ρόφημα που οδηγεί στην απώλεια βάρους.

Η άμεση ενεργοποίηση της δραστηριότητας του φαιού λιπώδη ιστού με μια κούπα καφέ είναι ένα θετικό αποτέλεσμα της μελέτης αυτής, που ενδεχομένως να βοηθάει στην απώλεια βάρους και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, ωστόσο για να έχουμε τα θεμιτά αποτελέσματα θα πρέπει να γίνεται συνδυαστικά με ένα πρόγραμμα διαχείρισης βάρους.

Πηγές:

  1. Velickovic, K., Wayne, D., Leija, H. A. L., Bloor, I., Morris, D. E., Law, J., … & Sottile, V. (2019). Caffeine exposure induces browning features in adipose tissue in vitro and in vivo. Scientific Reports, 9(1), 9104.
  2. University of Nottingham. (2019, June 24). Could coffee be the secret to fighting obesity?. ScienceDaily. Retrieved July 2, 2019 from www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190624111622.htm