Η 4η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας, αφού υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και πάνω από 170 εκατομμύρια θα νοσήσουν σοβαρά. Παγκοσμίως, τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω του αυξημένου τους βάρους ή επιπλοκών της παχυσαρκίας.

Ας γνωρίσουμε όμως, μερικούς από τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. 

  1. Βιολογία. Το ανθρώπινο σώμα έχει ρυθμιστικούς μηχανισμούς, οι οποίοι το προστατεύουν από την απώλεια βάρους και την πείνα, ώστε να αντιστέκεται στην απίσχναση. Αυτοί οι μηχανισμοί όμως, δυσκολεύουν τα άτομα που προσπαθούν να μειώσουν το βάρος τους.
  2. Επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία εξέλιξη της βιομηχανίας τροφίμων, με εκατοντάδες νέα προϊόντα να κάνουν την  εμφάνισή τους καθημερινά στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Συνήθως αυτά τα τρόφιμα, είναι πλούσια σε θερμίδες και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Όμως, οι ελκυστικές τους συσκευασίες, οι προσεγμένες γεύσεις και υφές, η χαμηλή τους τιμή και το εκτεταμένο μάρκετινγκ που τα συνοδεύει, κάνουν τα προϊόντα αυτά ιδιαίτερα επιθυμητά για αγορά και κατανάλωση.
  3. Γενετικοί παράγοντες. Υπάρχουν πολλά γονίδια τα οποία έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρβαρου και παχυσαρκίας. Σε συνδυασμό με το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται δραματικά.
  4. Έλλειψη ύπνου. Οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου, σχετίζονται με ανισορροπία έκκρισης ορμονών, οδηγούν σε αύξηση του στρες, και σε αυξημένη όρεξη,  παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης παχυσαρκίας.
  5. Τρόπος ζωής. Τα γονικά πρότυπα, ο δυτικός τρόπος ζωής, η καθιστική εργασία, η έλλειψη άσκησης, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, η κοινωνική απομόνωση είναι όλοι παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης παχυσαρκίας.
  6. Ψυχική υγεία. Ορισμένες ψυχικές ασθένειες, σχετίζονται ισχυρά με το υπέρβαρο και την παχυσαρκία.
  7. Δύσκολη πρόσβαση σε επαγγελματίες υγείας και ειδικούς. Η έλλειψη ευαισθητοποίησης γύρω από την παχυσαρκία και τις επιπτώσεις της στην ψυχική και σωματική υγεία των ατόμων, σε καταστάσεις όπως η επεισοδιακή υπερφαγία, και καθυστερεί την έγκαιρη αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας όσων την χρειάζονται.

Οι διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αυξημένο σωματικό βάρος έχουν στίγμα ατομικό αλλά και κοινωνικό. Τα άτομα που υποφέρουν από αυτό έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, αντιμετωπίζουν ρατσιστικές συμπεριφορές, και έχουν φτωχή ποιότητα ζωής. 

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση ως σύνολο, να ευαισθητοποιηθούμε γύρω από αυτό το θέμα και να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. 

Οι κυβερνήσεις χρειάζεται να λάβουν μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία, ως ασθένεια. 

Είναι σημαντικό τα άτομα που την αντιμετωπίζουν να μην νιώθουν μόνα τους και να ξέρουν που και πως να ζητήσουν βοήθεια.

 Όλοι μαζί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. 

#EverybodyNeedsEverybody #YouAreNotAlone #GetInvolved #SupporttheCampaign #LearnaboutObesity

Πηγές: