Πολλά άτομα μπορεί να αποφεύγουν την κατανάλωση των ξηρών καρπών λόγω ανησυχιών σχετικά με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά. Μια χούφτα που αντιστοιχεί περίπου σε 24 αμύγδαλα περιέχει περίπου 200 θερμίδες, συμπεριλαμβανομένων 14 γραμμαρίων λίπους. Ωστόσο, η αύξηση της κατανάλωσης ξηρών καρπών όχι μόνο δεν οδηγεί  στην αύξηση του βάρους ή την παχυσαρκία, αντιθέτως η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο του βάρους. Φυσικά αναφερόμαστε σε ανάλατους ξηρούς καρπούς και σε προσεγμένη ποσότητα κατανάλωσης.

Οι ξηροί καρποί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του σωματικού βάρους εξασφαλίζοντας το αίσθημα του κορεσμού και ικανοποιώντας την αίσθηση της πείνας. Αυτό έχει ως συνέπεια την ταυτόχρονη μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων ή άλλων συστατικών που σχετίζονται με αρνητικές συνέπειες την υγεία και την  αύξηση του βάρους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει ότι οι ξηροί καρποί, μεταξύ άλλων οφελών που προσφέρουν στην υγεία, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, μια κατάσταση στην οποία το σώμα έχει δυσκολία στην απάντηση της ορμόνης αυτής. Η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί σε μη φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και είναι συχνά ένας παράγοντας που οδηγεί σε Διαβήτη τύπου 2 και σε άλλες ασθένειες.

Νέα πρόσφατη μεγάλη μελέτη που διεξήχθη από τους ερευνητές του Yale Cancer Center και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Κλινικής Ογκολογίας σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθάει στην καλύτερη πρόγνωση και επιβίωση από τη νόσο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 826 καρκινοπαθείς προχωρημένου σταδίου καρκίνου του παχέος εντέρου (στάδιο ΙΙΙ). Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν σε κλινική δοκιμή για περίπου 6,5 χρόνια μετά την αγωγή με χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία. Σε αυτό το διάστημα καταγράφηκε η διατροφική τους πρόσληψη και η κατανάλωση ξηρών καρπών.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τακτικά τουλάχιστον δύο μερίδες ξηρών καρπών (μια χούφτα = 1 μερίδα) την εβδομάδα επέδειξαν μια βελτίωση κατά 42% στην επιβίωση απουσία της ασθένειας και μια βελτίωση κατά 57% στη συνολική επιβίωση.

Περαιτέρω ανάλυση της μελέτης κοορτής έδειξε ότι η επιβίωση απουσία ασθένειας αυξήθηκε κατά 46% μεταξύ της υποομάδας που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάσιους και πεκάν,  αντί για φιστίκια. Τα φιστίκια ανήκουν στην κατηγορία των οσπρίων.

H υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης φυσικής δραστηριότητας, της διατήρησης ενός υγιούς βάρους και της μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και ζαχαρούχων ποτών, βελτιώνουν τα αποτελέσματα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι σωστές διατροφικές επιλογές μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Η αποφυγή της παχυσαρκίας, η τακτική σωματική άσκηση και μια ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και με συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών πλούσιων σε καλά λιπαρά και φυτικές ίνες είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για μια καλύτερη υγεία.

Πηγή:

  1. Fadelu, T. et al. 2018. Nut Consumption and Survival in Patients With Stage III Colon Cancer: Results From CALGB 89803 (Alliance). Journal of Clinical Oncology, JCO-2017.