Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν πλούσιο σε μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, αλλά και σε προβιοτικά, με πολλά οφέλη για την υγεία και το πεπτικό σύστημα. 

Το κεφίρ προέρχεται από τα βουνά του Καυκάσου, ενώ σήμερα το απολαμβάνουν πολλοί διαφορετικοί πολιτισμοί παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Ασία. Μπορεί να παρασκευαστεί από το γάλα οποιουδήποτε ζώου που προέρχεται από μηρυκαστικά, όπως αγελάδα, αίγα ή πρόβατα αφού υποστεί ζύμωση, από ζυμομύκητες και βακτήρια γαλακτικού οξέος. Οι μικροοργανισμοί αυτοί προστίθενται στο γάλα, πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα για πάνω από 24 ώρες, μετατρέποντάς το σε κεφίρ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι αφαιρούνται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.  Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μετατρέπουν τη λακτόζη του γάλακτος σε γαλακτικό οξύ, έτσι το κεφίρ έχει ξινή γεύση σαν γιαούρτι, αλλά έχει μια λεπτόρρευστη υφή.

Το Kefir προέρχεται από μέρη της Ανατολικής Ευρώπης και της Νοτιοδυτικής Ασίας. Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη keyif, που σημαίνει “feeling good”μετά την κατανάλωση του φαγητού. Εδώ και αιώνες, οι παραδοσιακοί πολιτισμοί έχουν αποδώσει θεραπευτικές δυνάμεις στο κεφίρ, αλλά μόλις πρόσφατα απέκτησε επιστημονικό ενδιαφέρον για να καθοριστεί η πραγματική θεραπευτική του αξία.

Οι διάφοροι τύποι ευεργετικών μικροβίων που περιέχονται στο κεφίρ το καθιστούν ένα από τα πιο ισχυρά προβιοτικά τρόφιμα που είναι διαθέσιμα, καθώς εντοπίζονται έως και 61 διαφορετικοί μικροοργανισμοί. 

Εκτός από τα εξαιρετικά ευεργετικά βακτήρια και ζυμομύκητες, το κεφίρ είναι μια πλούσια πηγή πολλών διαφορετικών βιταμινών, ανόργανων συστατικών και απαραίτητων αμινοξέων που προάγουν την επούλωση και την επιδιόρθωση ιστών, καθώς και τη γενική υγεία. Μια μερίδα 175 ml κεφίρ χαμηλών λιπαρών περιέχει 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 10% του RDI ασβέστιο, 15% του RDI φώσφορο, 12% του RDI βιταμίνη Β12, 10% του RDI ριβοφλαβίνη (Β2), 3% του RDI μαγνήσιο και βιταμίνη D. Περιέχει επίσης, μια μεγάλη ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων οργανικών οξέων και πεπτιδίων, που συμβάλλουν στα οφέλη του για την υγεία.

Το κεφίρ:

 • Είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης: οι πρωτεΐνες στο κεφίρ έχουν ήδη υποστεί μερική πέψη και επομένως αφομοιώνονται ευκολότερα από τον οργανισμό.
 • Περιέχει υψηλά επίπεδα Θειαμίνης, Β12, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ2.
 • Περιέχει βιοτίνη, μια βιταμίνη που βοηθάει το σώμα να αφομοιώσει άλλες βιταμίνες Β.
 • Είναι πηγή ιχνοστοιχείων όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, καθώς και το φωσφόρο.

Ποιες είναι οι ιδιότητες του κεφίρ;

 • Εντερική υγεία 

Είναι ένα ισχυρό προβιοτικό, που αποτελείται από είδη βακτηριδίων και ζυμομυκήτων ευεργετικής χλωρίδας και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από γαστρεντερικές παθήσεις. Οι μικροοργανισμοί αυτοί, συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου, βοηθούν στις διαδικασίες πέψης, στην διαχείριση του σωματικού βάρους, ακόμα και στην εγκεφαλική λειτουργία. Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε λακτόζη, αφού περιέχει βακτήρια γαλακτικού οξέος τα οποία μετατρέπουν την λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, το καθιστά ένα τρόφιμο καλά ανεκτό και από άτομα με ευαισθησία στη λακτόζη.

 • Υγεία των οστών

Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη βελτίωση της υγείας των οστών και την επιβράδυνση της οστεοπόρωσης. Το κεφίρ είναι σπουδαία πηγή ασβεστίου αλλά και βιταμίνης Κ2. Η βιταμίνη K2 είναι προϊόν βακτηριακής ζύμωσης, και το κεφίρ αποτελεί μια καλή πηγή βιταμίνης Κ2, ειδικά εάν παρασκευάζεται με γάλα από βοοειδή. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο, ιδιαίτερα του μη αποβουτυρωμένου κεφίρ, το καθιστά ένα τρόφιμο-σύμμαχο κατά της οστεοπόρωσης. Πρόσφατες μελέτες, μάλιστα, συνδέουν το κεφίρ με αυξημένη απορρόφηση ασβεστίου από τον σκελετικό ιστό. 

 • Ενδείξεις για αντικαρκινική δράση

Η αντικαρκινική του ιδιότητα, έρχεται να προστεθεί στα πολλαπλά οφέλη του για την υγεία, αφού πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι πιθανώς οι μικροοργανισμοί που περιέχει, μπορούν να καταστείλουν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, μέσω της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος. 

 • Ρύθμιση ανοσοποιητικού συστήματος

Το Kefiran, είναι ένα υποπροϊόν σακχάρου της καλλιέργειας κεφίρ,  που παράγεται από Lactobacillus kefiranofaciens και έχει προταθεί ότι προάγει την υγεία εκδηλώνοντας ανοσορυθμιστική δραστηριότητα, μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Ακόμα, μελέτες δείχνουν ότι το κεφίρ έχει προστατευτικό ρόλο ενάντια σε αλλεργίες και στο άσθμα, αφού μπορεί να καταστείλει την φλεγμονή. 

 • Αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδη ιδιότητες

Μελέτες έχουν επίσης δείξει τις αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες του κεφίρ. Τα βακτήρια του γένους Lactobacillus kefiri και ο υδατάνθρακας kefiran, που εντοπίζονται στο τρόφιμο, προστατεύουν από βακτηριακές λοιμώξεις, όπως την σαλμονέλα, το ελικοβακτήριο του πυλωρού και το E.coli. Επίσης, οι  μικροοργανισμοί στο κεφίρ μπορούν να βοηθήσουν σε πολλά πεπτικά προβλήματα, όπως στην διάρροια, στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και στο πεπτικό έλκος από βακτήρια.

 Για τους παραπάνω λόγους, το κεφίρ είναι ένα τρόφιμο-θησαυρός που δικαιωματικά αξίζει μία θέση στην διατροφή κάθε ανθρώπου, ακόμα και αυτών με ευαισθησία στην λακτόζη. 

Πηγές:

 1.  https://fdc.nal.usda.gov/ndb/foods/show/01289
 2. Inhibitory effect of kefiran on ovalbumin-induced lung inflammation in a murine model of asthma
 3. Kefir improves lactose digestion and tolerance in adults with lactose maldigestion
 4. Probiotics for the prevention of Clostridium difficile-associated diarrhea in adults and children
 5. The Potential Role of Probiotics in Cancer Prevention and Treatment
 6. Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: a natural probiotic beverage
 7. Antimicrobial and healing activity of kefir and kefiran extract
 8. 9 Evidence-Based Health Benefits of Kefir – Healthline