Η διατροφή είναι αναμφισβήτητα μια βασική παράμετρος για τη βελτίωση της υγείας και την πρόληψη νοσημάτων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πλειοψηφία των καρδιαγγειακών νοσημάτων μπορεί να προληφθεί αν αντιμετωπιστούν παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως:

 1. Το κάπνισμα
 2. Η ανθυγιεινή διατροφή
 3. Η παχυσαρκία
 4. H Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
 5. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Επίσης, όπως αναφέρει το Διεθνές παγκόσμιο ταμείο έρευνας για τον καρκίνο περίπου το 1/3 των πιο κοινών περιστατικών καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με τη σωστή διατροφή, τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και τη σωματική δραστηριότητα.

Τα τελευταία χρόνια, δεχόμαστε ένα «καταιγισμό» πληροφοριών σχετικά με τη διατροφή και υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον για μεγαλύτερη πληροφόρηση και εξερεύνηση διατροφικών επιλογών και διατροφικών μοτίβων.

Η έρευνα στο πεδίο της διατροφής εξελίσσεται συνεχώς, και ταυτόχρονα αυξάνεται και η τάση για συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές ή για καινοτόμες δίαιτες.

Οι σύγχρονες πηγές πληροφόρησης για τη διατροφή είναι χωρίς αμφιβολία πολύ περισσότερες συγκριτικά με τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, οι εκπομπές υγείας, οι διάσημοι, οι εφημερίδες και τα περιοδικά, οι ετικέτες τροφίμων, οι φίλοι ή γνωστοί, οι «influencers»,  τα social media, οι ιστοσελίδες, τα blog, οι διαφημίσεις, οι υπεραγορές, τα γυμναστήρια, τα καταστήματα υγιεινών/βιολογικών τροφίμων, οι επιστήμονες υγείας άλλων ειδικοτήτων και οι ειδικοί διαιτολόγοι – διατροφολόγοι αποτελούν τις σύγχρονες πηγές πληροφόρησης για τη διατροφή.

Αυτό πολλές φορές οδηγεί σε σύγχυση του καταναλωτή, σε διατροφικούς μύθους, σε παραπληροφόρηση, ενώ αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία του.

3 τρόποι για να αναγνωρίζετε τα fake news:

 1. Is it too good to be true?

Να είστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί όταν ένα προϊόν ή ένα τρόφιμο παρουσιάζεται ως θαυματουργό ή ότι έχει ιδιότητες που μπορούν να αλλάξουν εντελώς την υγεία σας, όπως αποτροπή ή θεραπεία πολλών ασθενειών. Η διατροφή και οι τροφές που καταναλώνουμε βοηθούν το σώμα μας να παραμείνει δυνατό και υγιές, όμως χρειαζόμαστε περισσότερα από ένα τρόφιμα για να είμαστε υγιείς.

Η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα, πρωτεΐνες και πηγές καλού λίπους είναι απαραίτητα για την κάλυψη αναγκών που το σώμα μας χρειάζεται.

Προσοχή σε συμβουλές διάσημων σχετικά με τα τρόφιμα και τη διατροφή που ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά. Κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν σας κάνει 100% υγιείς.

 1. Είναι μια αλλαγή που μπορείτε να διατηρήσετε και μακροπρόθεσμα?

Υπάρχουν πολλά είδη και μοτίβα δίαιτας που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους. Η κατανάλωση μιας διατροφής πολύ χαμηλής σε υδατάνθρακες ή μιας πολύ στερητικής διατροφής με μεγάλο περιορισμό θερμίδων μπορεί οδηγήσει σε γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά δεν είναι μια υγιής αλλαγή που μπορείτε να κάνετε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Επίσης, μπορεί να κάνει πολύ περισσότερο κακό παρά καλό!

Ψάξτε τις θετικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε, και που μπορούν να διαρκέσουν μακροπρόθεσμα όπως για παράδειγμα σωματική άσκηση για 15-30 λεπτά κάθε μέρα ή κατανάλωση γλυκού μία φορά την εβδομάδα.

Εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να κάνετε και να διατηρήσετε στο χρόνο, όχι σε ακραίες επιλογές που κρατούν για μικρό χρονικό διάστημα. Οι πολύ στερητικές δίαιτες προκαλούν μεγάλη ανησυχία για το τι θα καταναλώσετε και αυτό δεν είναι καλό για το σώμα σας ή την ψυχική σας υγεία.

 1. Αυτό που διάβασα/άκουσα/είδα όντως ισχύει?

Πριν πιστέψετε αυτό που θα δείτε, ακούσετε, διαβάσετε αναρωτηθείτε αν το άτομο που σας μετέφερε την πληροφορία όντως γνωρίζει για τη διατροφή και είναι αξιόπιστη πηγή. Οι influencers και οι διάσημοι δεν είναι ειδικοί διατροφής. Τα blog καθώς και πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο προέρχονται από άτομα που δεν έχουν μελετήσει για τη διατροφή και έτσι δεν είναι η καλύτερη και η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για διατροφικά θέματα.

Θυμηθείτε ότι ένας διαιτολόγος διατροφολόγος είναι ο ειδικός στον τομέα της διατροφής και πριν προβείτε στην αγορά ενός προϊόντος ή δοκιμάσετε μια δίαιτα που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει τη συμβουλή των ειδικών.

Πηγές:

 1. Nutrition Fake News: Sorting Fact from Fiction
 2. Cancer Prevention and Survival, World Cancer Research Fund International
 3. Li et al. Circulation. 138,2018