Μιας και μπαίνουμε σιγά σιγά στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, με την καθαρά Δευτέρα στις 15 Μαρτίου, αρχίζει και η περίοδος της νηστείας!
Για όσους, λοιπόν, νηστέψουν (αλλά και για τους λάτρεις των θαλασσινών) σας έχουμε την πιο εύκολη συνταγή:
Χταποδάκι με πουρέ γλυκοπατάτας
Υλικά για 3-4 μερίδες:
- 800 γρ. χταπόδι
- 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
- Αλάτι, πιπέρι
- Ελαιόλαδο (μπορείτε να το παραλείψετε αν νηστεύεται και αυτό)
- Γλυκιά πάπρικα
- Φύλλα δάφνης
- Μοσχοκάρυδο
- Δενδρολίβανο
- Ρίγανη
- Χυμό Λεμόνι
Εκτέλεση:
- Σε μία κατσαρόλα μισο-βράζουμε το χταπόδι για 20-30 λεπτά, αφού το έχουμε ξεπλύνει καλά.
- Όση ώρα βράζει, καθαρίζουμε, κόβουμε σε κυβάκια και βράζουμε την γλυκοπατάτα.
- Όταν μισο-βράσει το χταπόδι, το στραγγίζουμε, το βάζουμε σε μία λαδόκολλα και του ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίγανη, δενδρολίβανο, φύλλα δάφνης και λίγο πιπέρι.
- Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για άλλα 30 λεπτά.
- Όση ώρα ψήνεται το χταπόδι, στραγγίζουμε τα κυβάκια γλυκοπατάτας, τα λιώνουμε με ένα πιρούνι, προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά που μας αρέσουν (εμείς προσθέσαμε λίγη γλυκιά πάπρικα, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και 2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι).
- Μετά απο 30 λεπτά, ανοίγεται το χταπόδι, το ξεσκεπάζεται και το ψήνεται για μερικά λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει.
Το πιάτο μας είναι έτοιμο! Μην ξεχάσετε να το συνοδέψετε με μερικά φρέσκα λαχανικά (τα ντοματίνια και τα καροτάκια του πάνε τέλεια)
🧡Το ξέρατε ότι η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, μια πρόδρομη μορφή της Βιταμίνης Α? Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο, μαγγάνιο, και βιταμίνες συμπλέγματος Β.
🧡Το ξέρατε ότι τα θαλασσινά είναι πηγή ανόργανων στοιχείων, απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού; (ψευδάργυρο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό, σελήνιο, και ιώδιο!) Είναι πλούσια και σε βιταμίνες (Α,D,E,B1,B2,B12) και σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως ω-3!
📸Περιμένουμε τις δικές σας φωτογραφίες με αυτή την πεντανόστιμη και γεμάτη θρεπτικά συστατικά συνταγή!
Αφήστε ένα σχόλιο