H διατροφική αξία της κολοκύθας είναι ανεκτίμητη. Περιέχει σημαντικό ποσοστό βιταμίνης Α, ενώ αποδίδει μόνο 13 θερμίδες ανά 100 γρ. Περιέχει υψηλή συγκέντρωση σε κάλιο, περιέχει πολλά μέταλλα και βιταμίνεςκαι σε αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην αποτροπή σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας εμποδίζοντας τις καρδιαγγειακές νόσους.

Για τις κρύες νύχτες του χειμώνα τι καλύτερο από αυτή τη γευστική, θρεπτική κολοκυθόσουπα!

Υλικά για 4-6 μερίδες

  • 1 κιλό κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
  • 1 κόκκινο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
  • 2 καρότα κομμένα σε κυβάκια
  • 1 πατάτα κομμενη σε κυβάκια
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο (φρέσκο ή ξερό)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 4 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιολαδο
  • 1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζετε λίγο νερό και προσθέτετε το κρεμμύδι με το πράσο ώσπου να μαραθούν.
  2. Στη συνέχεια προσθέτετε τα καρότα, την πατάτα, το δεντρολίβανο, το πιπέρι και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά ως ότου να μαλακώσουν λίο τα καρότα και η πατάτα.
  3. Στη συνέχεια ρίχνετε τη κολοκύθα και ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν όλα τα λαχανικά.
  4. Την αφήνετε να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  5. Πέντε λεπτά πριν σβήσετε το φαγητό προσθέτετε το ελαιόλαδο και το αλάτι.
  6. Αφού βράσει η σούπα την αφήνετε για λίγο να κρυώσει και την περνάτε από το μπλέντερ.
  7. Μπορείτε να σερβίρετε με λίγο γιαούρτι !

Καλή απόλαυση!