Ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα και τα τσουρέκια κάνουν και πάλι την εμφάνιση τους.

Δοκιμάσαμε μια παραλλαγή της κλασικής συνταγής σπιτικό τσουρέκι και θέλουμε να τη μοιραστούμε μαζί σας !
Τσουρέκι χωρίς βούτυρο, με μαρμελάδα φρούτων αντί για ζάχαρη, χωρίς μιξερ‼️

Υλικά:

  • 600 γρ. Αλεύρι μαλακό
  • 2 αυγά, 1 κρόκο αυγού
  • 200ml γάλα Εβαπορέ (100ml εβαπορέ light, 100 ml νερό)
  • 1 κουταλάκι μαχλέπι
  • 1/2 κουταλάκι κακουλέ
  • Μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 μαγιά
  • 1 κουτάκια σούπας ζάχαρη
  • 50 ml σησαμέλαιο
  • Λίγο αλάτι
  • 250 γρ. Μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη

Εκτέλεση:

  1. Αναμειγνύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και το χλιαρό γάλα και τα ανακατεύουμε καλά
  2. Βάζουμε τα αυγά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε
  3. Προσθέτουμε το μισό αλεύρι, αλάτι, μαχλέπι, κακουλέ, μαστίχα και ανακατεύουμε
  4. Ενσωματώνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι που να γίνουν ζύμη
  5. Την ανοίγουμε και βάζουμε λίγο λίγο το σησαμέλαιο
  6. Την πλάθουμε δυνατά μέχρι να γίνει ομοιόμορφη μάζα ζύμης
  7. Την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα
  8. Την πλάθουμε και την ανοίγουμε σε φύλλο
  9. Απλώνουμε την μαρμελάδα φράουλα
  10. Τυλίγουμε σε ρολό και το κόβουμε οριζόντια στην μέση
  11. Πλέκουμε σε πλεξούδα και το διπλώνουμε στην μέση
  12. Πλέκουμε ξανά σε πλεξούδα και το τοποθετούμε σε φόρμα 30×24 εκατοστά με αντικολλητικό χαρτί
  13. Αλείφουμε κρόκο αυγού και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει, περίπου 15 λεπτά.
  14. Μόλις ροδίσει, σκεπάζουμε με λαδόκολλα για να μην καεί, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ψήνουμε άλλα 25 λεπτά.

TIP: μπορείτε μαζί με την μαρμελάδα να βάλετε και τριμμένους ξηρούς καρπούς για έχτρα crunchiness.

Διατροφική αξία/κομμάτι (80 γρ.):
250 θερμίδες, 45 γρ. υδατάνθρακα, 6,4 γρ. πρωτεΐνες, 5 γρ. λίπος