Ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα και τα τσουρέκια κάνουν και πάλι την εμφάνιση τους.
Δοκιμάσαμε μια παραλλαγή της κλασικής συνταγής σπιτικό τσουρέκι και θέλουμε να τη μοιραστούμε μαζί σας !
Τσουρέκι χωρίς βούτυρο, με μαρμελάδα φρούτων αντί για ζάχαρη, χωρίς μιξερ‼️
Υλικά:
- 600 γρ. Αλεύρι μαλακό
- 2 αυγά, 1 κρόκο αυγού
- 200ml γάλα Εβαπορέ (100ml εβαπορέ light, 100 ml νερό)
- 1 κουταλάκι μαχλέπι
- 1/2 κουταλάκι κακουλέ
- Μαστίχα κοπανισμένη
- 1 μαγιά
- 1 κουτάκια σούπας ζάχαρη
- 50 ml σησαμέλαιο
- Λίγο αλάτι
- 250 γρ. Μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Αναμειγνύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και το χλιαρό γάλα και τα ανακατεύουμε καλά
- Βάζουμε τα αυγά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε
- Προσθέτουμε το μισό αλεύρι, αλάτι, μαχλέπι, κακουλέ, μαστίχα και ανακατεύουμε
- Ενσωματώνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι που να γίνουν ζύμη
- Την ανοίγουμε και βάζουμε λίγο λίγο το σησαμέλαιο
- Την πλάθουμε δυνατά μέχρι να γίνει ομοιόμορφη μάζα ζύμης
- Την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα
- Την πλάθουμε και την ανοίγουμε σε φύλλο
- Απλώνουμε την μαρμελάδα φράουλα
- Τυλίγουμε σε ρολό και το κόβουμε οριζόντια στην μέση
- Πλέκουμε σε πλεξούδα και το διπλώνουμε στην μέση
- Πλέκουμε ξανά σε πλεξούδα και το τοποθετούμε σε φόρμα 30×24 εκατοστά με αντικολλητικό χαρτί
- Αλείφουμε κρόκο αυγού και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει, περίπου 15 λεπτά.
- Μόλις ροδίσει, σκεπάζουμε με λαδόκολλα για να μην καεί, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ψήνουμε άλλα 25 λεπτά.
TIP: μπορείτε μαζί με την μαρμελάδα να βάλετε και τριμμένους ξηρούς καρπούς για έχτρα crunchiness.
Διατροφική αξία/κομμάτι (80 γρ.):
250 θερμίδες, 45 γρ. υδατάνθρακα, 6,4 γρ. πρωτεΐνες, 5 γρ. λίπος
Αφήστε ένα σχόλιο