Η αντίστροφη μέτρηση για τις διακοπές του Πάσχα έχει ήδη ξεκινήσει. Όλοι ανυπομονούμε να βρεθούμε ξανά με οικογένεια ή φίλους για να γιορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου, μιας και οι συναναστροφές με τα οικεία μας πρόσωπα έχουν μειωθεί κατά πολύ τον τελευταίο χρόνο. Το Άγιο Πάσχα είναι μία περίοδος γεμάτη παραδόσεις και έθιμα, πολλά από τα οποία συνδέονται και με την διατροφή.

Και ποιος μπορεί να πει όχι στα μοσχομυριστά τσουρέκια και στα πασχαλινά εδέσματα;

Στο healthysetgo σας έχουμε ετοιμάσει ένα χρήσιμο οδηγό για διατροφικά tips ενόψει των διακοπών του Πάσχα, έτσι ώστε να αποφύγετε τις διατροφικές ακρότητες, αλλά και να απολαύσετε το φαγητό και τα παραδοσιακά εδέσματα – άλλωστε μια φορά το χρόνο τα έχουμε – χωρίς υπερβολές και άγχος και πάνω από όλα να περάσετε όμορφα με τους ανθρώπους σας.

  • Μην ξεχνάτε το πρωινό σας! Το πρωινό συνεχίζει να είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μην το παραλείψετε ώστε να «γλιτώσετε» θερμίδες. Καταναλώστε ένα ισορροπημένο πρωινό, αποτελούμενο από 1 μερίδα γαλακτοκομικών, 1 μερίδα φρέσκιας τροφής, όπως φρούτο και μία μερίδα σύνθετων υδατανθράκων, όπως δημητριακά ολικής άλεσης. Αυτό θα σας δώσει ενέργεια και διάθεση, θα διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης σταθερά και θα εμποδίσει να πέσετε με τα μούτρα στο επόμενο γεύμα.
  • Αποφύγετε τις υπερβολές στο αλκοόλ. Προτιμήστε κόκκινο κρασί που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες ή μπύρα και περιοριστείτε στην συνιστώμενη ημερήσια δόση. Αυτό σημαίνει 2-3 μερίδες αλκοόλ για τον άνδρα και 1-2 μερίδες για τη γυναίκα, όπου 1 μερίδα ορίζεται το 1 ποτήρι κρασί (125ml), 1 κουτάκι μπύρα (330ml) ή 1 μεζούρα αποσταγμένου ποτού, όπως το ουίσκι ή το τζιν (40ml).
  • Συνεχίστε να έχετε μικρά και συχνά γεύματα στην ημέρα σας. Ακόμα και αν γνωρίζετε ότι το βράδυ θα έχετε κάποιο τραπέζι, μην πέσετε στην παγίδα να μην φάτε όλη μέρα για να έχετε «περιθώριο» το βράδυ. Αντιθέτως, συνεχίστε κανονικά το πρόγραμμά σας και όταν θα φτάσει η ώρα του τραπεζιού θα είστε σε θέση να ελέγξετε την πείνα σας εύκολα και να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού. 
  • Νεράκι και πάλι νεράκι. Φροντίστε να είστε καλά ενυδατωμένοι, και να καταναλώνετε νερό καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Έτσι θα έχετε ενέργεια, λιγότερες λιγούρες και θα ρυθμίζετε την όρεξή σας καλύτερα.
  • Καταναλώστε ισορροπημένα γεύματα. Θυμηθείτε ότι κάθε γεύμα πρέπει να αποτελείται από πρωτεΐνη, υδατάνθρακα και λαχανικά. Σε κάθε γεύμα-τραπέζι, φτιάξτε το πιάτο σας δίνοντας έμφαση στη σαλάτα η οποία θα αποτελεί το 50% του πιάτου. Στο υπόλοιπο ¼ επιλέξτε μία πηγή πρωτεΐνης και στο άλλο ¼ μία πηγή σύνθετων υδατανθράκων.
  • Αποφύγετε τις απαγορεύσεις και τις στερήσεις. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να φάει ένα κομμάτι γλυκό, μια μπάλα παγωτό, ή κάτι που έχετε λιγουρευτεί. Δεν υπάρχουν τρόφιμα που να απαγορεύονται. Μην δαιμονοποιείτε τρόφιμα και μην απαγορεύεται στον εαυτό σας να δοκιμάσει κάτι που σας αρέσει. Αυτό θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα, αφού θα νιώσετε στέρηση και πιθανόν στο τέλος να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες από το συγκεκριμένο τρόφιμο. Δοκιμάστε ότι σας αρέσει, με μέτρο και πάνω από όλα χωρίς τύψεις.
  • Συνεχίστε κανονικά το πρόγραμμα σας. Ακόμα και αν φάγατε περισσότερο από όσο θα θέλατε κάποια μέρα ή σε κάποιο τραπέζι, μην τιμωρείτε τον εαυτό σας μετά με περιόδους στερητικής διατροφής, ή πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποιες φορές να τρώμε περισσότερο. Συνεχίστε κανονικά την καθημερινότητα και το πρόγραμμα σας, χωρίς τύψεις.
  • Βρείτε χρόνο για γυμναστική και κίνηση. Η γυμναστική συνεχίζει να είναι πολύ σημαντική για την καλή μας σωματική και ψυχική υγεία. Βρείτε χρόνο για την αγαπημένη σας σωματική δραστηριότητα όσο πιο συχνά γίνεται!


Σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!