Η νέα χρονιά είναι μια ευκαιρία να θέσετε νέους στόχους και να κάνετε νέα ξεκινήματα.

Κι όμως η αλλαγή συνηθειών σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Προσπαθήστε να βάλετε στόχο αλλαγές που ίσως φαίνονται μικρές, αλλά μακροπρόθεσμα θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία σας!

Ένα κοινό λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι ο καθορισμός ασαφή στόχων όπως «φέτος, θα είμαι πιο υγιής». Ορίστε ένα συγκεκριμένο στόχο, εφικτό και μετρήσιμο. Για παράδειγμα, «φέτος, θα πίνω 8 ποτήρια νερό καθημερινά» ή «φέτος, θα κοιμάμαι 7 ώρες κάθε βράδυ» ή «φέτος, θα τρώω 3 μερίδες φρούτο καθημερινά»

1.Να τρώτε καλύτερα

Φροντίστε φέτος να μην παραλείπετε το πρωινό σας και να καταναλώνεται σταθερά γεύματα ανάλογα με το πρόγραμμά σας (3-5 γεύματα/ημέρα).

Προγραμματίστε τα γεύματά σας από την προηγούμενη ημέρα και μην αφήνετε το τι θα φάτε στην «τύχη». Η προετοιμασία ενός γεύματος το προηγούμενο βράδυ, όχι μόνο θα σας βοηθήσει να καταναλώσετε περίπου τις μισές θερμίδες απ’ ότι αν καταναλώνατε φαγητό από έξω, αλλά θα σας εξοικονομήσει και χρήματα.

Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά και εντάξτε τα προϊόντα ολικής στη διατροφή σας αντικαθιστώντας τα αντίστοιχα «λευκά» προϊόντα.

Μην αποφεύγετε κανένα τρόφιμο. Δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές.

Φροντίστε να μην κρατάτε junk food στο σπίτι. Αν δεν τα έχετε φάει, πετάξτε τα.

Διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων για τα τυποποιημένα σνακ.  Μάθετε περισσότερα εδώ: Ετικέτες τροφίμων: Τι να προσέχετε; 

2. Να ασκείστε τακτικά

Φροντίστε να κάθεστε λιγότερο! Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν η δουλειά σας είναι καθιστική και είσαστε για τουλάχιστον 8 ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή. Όμως, η καθιστική ζωή για παρατεταμένη περίοδο έχει συσχετιστεί με αυξημένο αίσθημα άγχους και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου ΙΙ.  Αντίθετα, μια κίνηση μόλις δέκα λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει αυτούς τους κινδύνους για την υγεία. Σηκωθείτε και προσπαθήστε να πάτε για μια γρήγορη βόλτα εκεί στο γραφείο σας καθημερινά.

Και αν το γυμναστήριο δεν είναι για εσάς, βάλτε μικρούς στόχους που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα:

«Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ», «παρκάρετε λίγο πιο μακριά και περπατήστε 15 λεπτά κάθε πρωί», «κάντε διάδρομο ή περπάτημα για 15-30 λεπτά 5 ημέρες την εβδομάδα».

Για τους πιο δραστήριους:

«Πραγματοποιήστε τουλάχιστον 20-30 λεπτά μέτριας έως υψηλής έντασης άσκηση καθημερινά»

Διαβάστε επίσης: Τα βήματα για να κάνετε μια αλλαγή

3. Να πίνετε περισσότερο νερό

Εκτός από το να σας κρατάει ενυδατωμένους, το νερό βοηθά στην παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα σε όλο το σώμα.

Κρατήστε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι νερού ενός λίτρου και βάλτε στόχο να πίνετε το περιεχόμενό του δύο φορές την ημέρα (ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου αλλάζει και η ποσότητα). Επίσης, βάλτε στόχο να καταναλώνετε 1 φλιτζάνι νερό παραπάνω κάθε πρωί όταν ξυπνάτε.

4. Να δώσετε προτεραιότητα στη φροντίδα για τον εαυτό σας!

Για τον κάθε ένα από εμάς αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό. Μπορεί να περιλαμβάνει ένα ταξίδι, ένα χαλαρωτικό μασάζ, ή ένα ωραίο μανικιούρ. Για άλλους, ίσως να περιλαμβάνει το χρόνο για την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου, την υιοθέτηση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, τον καλό ύπνο ή την αποσύνδεση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για κάποιους άλλους μπορεί να σημαίνει απλά μια πιο σαφή οριοθέτηση μεταξύ των συναδέλφων του ή τις προσωπικές του σχέσεις.

Αυτή τη νέα χρονιά, βάλτε σε προτεραιότητα την υγεία σας. Ασκηθείτε, μαγειρέψτε συχνά και προγραμματίστε τα γεύματά σας! Επιλέξτε ένα ή δύο στόχους και κάντε μια νέα αρχή για την υγεία σας!

Καλή χρονιά!