Το Intuitive Eating ή διαισθητικό φαγητό είναι ένα διατροφικό πλαίσιο που στηρίζεται στο ένστικτο, το συναίσθημα και τη λογική σκέψη. Δημιουργήθηκε από δύο διαιτολόγους, την Evelyn Tribole και την Elyse Resch το 1995. Το Intuitive Eating είναι ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο μοντέλο που έχει αξιολογηθεί με πάνω από 100 μελέτες μέχρι σήμερα.

Η διαισθητική διατροφή συνδέει τις ανάγκες του μυαλού μας και του σώματος μας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια προσωπική διαδικασία κατά την οποία ακούμε και ανταποκρινόμαστε στις σωματικές αλλά και τις ψυχικές μας ανάγκες. Δεν προσπαθούμε να τις αγνοήσουμε ούτε να τις καταστείλουμε, όπως συνηθίζουμε να κάνουμε όταν βρισκόμαστε υπό καθεστώς δίαιτας. Με αυτόν τον τρόπο συμφιλιωνόμαστε με τον εαυτό μας και θέτουμε ως προτεραιότητα την υγεία και την ευεξία μας.

Οι 10 αρχές του Intuitive Eating 

1. Απορρίψτε τη νοοτροπία της δίαιτας

Το διαισθητικό φαγητό θα λέγαμε ότι είναι αντίθετο με την κουλτούρα της δίαιτας. Επομένως, αν αφήσετε έστω και μια μικρή ελπίδα να παραμείνει ότι μια νέα και καλύτερη δίαιτα ή πλάνο διατροφής μπορεί να σας δώσει τη λύση στη σχέση σας με το φαγητό, θα σας αποτρέψει από το να είστε ελεύθεροι στην ανακάλυψη του intuitive eating. 

2. Δώστε αξία στην πείνα σας

Η πείνα δεν είναι εχθρός σας, αλλά μια απολύτως φυσιολογική ανάγκη. Ανταποκριθείτε, λοιπόν, σε αυτή, θρέψτε το σώμα σας και μην αφήνετε τον εαυτό σας να πεινάσει υπερβολικά. Το πιο πιθανό είναι να οδηγηθείτε σε υπερκατανάλωση, αφού στο τέλος η ανάγκη σας για φαγητό θα επικρατήσει. 

3. Κάντε ειρήνη με το φαγητό

Σταματήστε τη μάχη σας με το φαγητό! Δώστε στον εαυτό σας άνευ όρων άδεια να φάει. Αν λέτε στον εαυτό σας ότι δεν μπορείτε ή δεν πρέπει να φάτε ένα συγκεκριμένο φαγητό, μπορεί να οδηγήσει σε έντονα συναισθήματα στέρησης που ενσωματώνονται σε ανεξέλεγκτες λιγούρες που οδηγούν σε κραιπάλη. Όταν τελικά ενδώσετε στους απαγορευμένους σας πόθους, η συναισθηματική σας ένταση θα σας κάνει να νιώσετε ενοχές. Είναι αυτή η σχέση που θέλετε να έχετε με το φαγητό; 

4. Αντισταθείτε στην “αστυνομία” τροφίμων

Προσπαθήστε να πείτε “όχι” σε όλες εκείνες τις σκέψεις που προσδιορίζουν τον εαυτό σας ως καλό ή κακό ανάλογα με το τι τρώτε. Όχι, δεν είστε ανίκανος να επιβληθείτε στον εαυτό σας αν καταναλώσατε εκείνη την πεντανόστιμη τούρτα. Απλά ικανοποιήσατε την ανάγκη σας για γλυκό και αυτό είναι ΟΚ! Το αστυνομικό τμήμα στεγάζεται βαθιά στον ψυχισμό σας και σας κρατάει πίσω με αρνητικές και επικριτικές σκέψεις. 

5. Ανακαλύψτε τον παράγοντα ικανοποίησης

Τείνουμε να ξεχνάμε πως η ψυχική ευχαρίστηση και η απόλαυση είναι μέρος της ευεξίας. Η υγιεινή ζωή δεν είναι η “αποστειρωμένη” ζωή. Το φαγητό είναι απόλαυση! Όταν τρώτε αυτό που πραγματικά θέλετε, σε ένα φιλόξενο περιβάλλον, η ευχαρίστηση που αποκομίζετε είναι μια ισχυρή δύναμη που θα σας βοηθήσει να νιώσετε χαρά και ικανοποίηση. Παρέχοντας αυτή την εμπειρία για τον εαυτό σας, θα νιώθετε πλήρεις και θα διαπιστώσετε ότι χρειάζεται ακριβώς η σωστή ποσότητα φαγητού για να αποφασίσετε ότι έχετε φάει «αρκετά».

6. Σεβαστείτε τον κορεσμό σας

Ακριβώς όπως σας λέει το σώμα σας πότε πεινάει, σας λέει και πότε έχει χορτάσει. Ακούστε το, λοιπόν και μην το παραβλέπετε. Παρατηρήστε τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε χορτάσει. Κάντε μια παύση στη μέση του φαγητού και αναρωτηθείτε πώς είναι η γεύση του φαγητού και ποιο είναι το τρέχον επίπεδο πείνας σας. 

7. Αντιμετωπίστε τα συναισθήματά σας με καλοσύνη

Πρώτον, αναγνωρίστε ότι ο περιορισμός της τροφής, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, μπορεί ο ίδιος να σας κάνει να χάσετε τον έλεγχο. Βρείτε τρόπους που δεν σχετίζονται με το φαγητό για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας. Το άγχος, η μοναξιά, η πλήξη και ο θυμός είναι συναισθήματα που όλοι βιώνουμε. Το καθένα έχει το δικό του έναυσμα, και το καθένα έχει το δικό του κατευνασμό. Το φαγητό δεν θα διορθώσει κανένα από αυτά τα συναισθήματα. Μπορεί να σας ανακουφίσει βραχυπρόθεσμα, να αποσπάσει την προσοχή από τον πόνο ή ακόμα και να σας μουδιάσει. Αλλά το φαγητό δεν θα λύσει το πρόβλημα. 

8. Σεβαστείτε το σώμα σας

Αντί να επικρίνετε το σώμα σας για το πώς φαίνεται και για όλες εκείνες τις ατέλειες του, αναγνωρίστε το ως ικανό και όμορφο όπως ακριβώς είναι. Αποδεχτείτε το! Σεβαστείτε το σώμα σας, για να αισθάνεστε καλύτερα για το ποιοι είστε. 

9. Ασκηθείτε και νιώστε τη διαφορά

Ξεχάστε τη νοοτροπία της άσκησης ως μέσο εξιλέωσης για ό,τι φάγατε. Δείτε την ως την παράσταση που μπορεί να δώσει το σώμα σας. Όλα εκείνα που μπορεί να κάνει! Κάνοντας την αρχή με τη δραστηριότητα στη ζωή σας, θα νιώσετε τη διαφορά. Στρέψτε την εστίασή σας στο πώς νιώθετε όταν ασκείστε και όχι στην καύση θερμίδων.

Διαβάστε επίσης: 9+ λόγοι για να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας

10. Σεβαστείτε την υγεία σας με μια υγιεινή διατροφή

Κάντε επιλογές τροφίμων που τιμούν την υγεία και τους γευστικούς κάλυκες σας, ενώ σας κάνουν να νιώθετε καλά. Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να τρώτε τέλεια για να είστε υγιείς. Δεν θα έχετε ξαφνικά ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών ή θα αρρωστήσετε από ένα σνακ, ένα γεύμα ή μια μέρα φαγητού. Σημασία έχει τι τρώτε σταθερά με την πάροδο του χρόνου. Η πρόοδος, όχι η τελειότητα, είναι αυτό που μετράει. 

Τι να κρατήσετε;

Το διαισθητικό φαγητό είναι ο τρόπος να συμφιλιωθείτε με τον εαυτό σας και να αποκτήσετε μια υγιή σχέση με το φαγητό. Εμπιστευόμενοι τα εσωτερικά σας σημάδια πείνας και κορεσμού, αντιμετωπίζοντας τα συναισθήματά σας με ειλικρίνεια, και τιμώντας το σώμα σας, τις δυνατότητες του και την υγείας σας, θα καταφέρετε η διατροφή σας να μην είναι αυτή που σας προσδιορίζει, αλλά εσείς να προσδιορίζετε αυτήν με τον τρόπο που σας κάνει να νιώθετε καλά. 

Πηγές: 

  1. The Original Intuitive Eating Pros, What is Intuitive Eating?
  2. The Original Intuitive Eating Pros, Definition of Intuitive Eating
  3. The Original Intuitive Eating Pros,10 Principles of Intuitive Eating