Τα τελευταία δύο χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά για ενέσιμα φάρμακα, όπως το Ozempic και το Wegovy, που βοηθούν στη διαχείριση του βάρους, χάρη στη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη. Πώς λειτουργούν; Είναι εγκεκριμένα; Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε; Παρακάτω θα σας λύσουμε τις απορίες σχετικά με τη χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων. 

Τι είναι και πώς λειτουργεί η σεμαγλουτίδη;

Η σεμαγλουτίδη είναι η ουσία των φαρμάκων Wegovy, Ozempic, Rybelsus, που χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους σε συγκεκριμένους ασθενείς, για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τη μείωση του κινδύνου σοβαρών καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Χημικά, η σεμαγλουτίδη αποτελεί έναν αγωνιστή των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP-1. Σύμφωνα με την πλατφόρμα επιστημονικής πληροφόρησης για τα φάρμακα “Γαλήνος”, δρα με τον ίδιο τρόπο όπως το πεπτίδιο GLP-1, μια ορμόνη που παράγεται στο έντερο, αυξάνοντας την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται από το πάγκρεας μετά τη λήψη τροφής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, την καθυστέρηση της γαστρικής κένωσης και συνεπώς τη μείωση της όρεξης. 

Είναι εγκεκριμένα τα φάρμακα Ozempic, Wegovy, Rybelsus;

Τα φάρμακα με σεμαγλουτίδη Ozempic, Wegovy και Rybelsus έχουν εγκριθεί προς χρήση τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική από τον FDA. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρει ότι τα οφέλη των συγκεκριμένων φαρμάκων υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτά και επομένως μπορεί να εγκριθεί η χρήση τους στην ΕΕ. Αξίζει να διευκρινιστεί ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με συνταγή γιατρού. 

Πώς λειτουργούν τα φάρμακα Ozempic, Wegovy, Rybelsus;

Μπορεί και τα τρία φάρμακα να περιέχουν σεμαγλουτίδη, αλλά το κάθε ένα έχει διαφορετική μορφή και προορίζεται για διαφορετική χρήση.

 • Ozempic: Πρόκειται για ένα ενέσιμο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, συνδυαστικά με κατάλληλη διατροφή και άσκηση. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα σε διαβητικούς ασθενείς με υψηλό κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, όπου οι πιθανότητες για έμφραγμα ή εγκεφαλικό μειώθηκαν. 

Το Ozempic δεν προορίζεται για την απώλεια βάρους, και δεν έχει εγκριθεί ως τέτοιο, παρά το γεγονός ότι συμβάλλει στην απώλεια βάρους στους ασθενείς που το χρησιμοποιούν. 

 • Wegovy: Χορηγείται με τη μορφή υποδόριας ένεσης εβδομαδιαίως, όπως και το Ozempic, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με δίαιτα και σωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, σε αντίθεση με το Ozempic που αποσκοπεί στον έλεγχο του σακχάρου, το Wegovy βοηθά τους θεραπευόμενους στην απώλεια βάρους και στη διατήρησή του. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι ότι το συγκεκριμένο φάρμακο πρέπει να χορηγείται σε δύο μόνο περιπτώσεις και όχι σε κάθε άτομο που επιθυμεί να χάσει βάρος.
 1. Σε ενήλικές με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ίσο ή μεγαλύτερο από 30kg/m², δηλαδή άτομα με παχυσαρκία.
 2. Σε ενήλικες με ΔΜΣ τουλάχιστον 27 kg/m², αλλά λιγότερο από 30 kg/m² (υπέρβαρο), με προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος (όπως διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, μη φυσιολογικά επίπεδα λιπαρών στο αίμα, αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως η «αποφρακτική άπνοια ύπνου» ή ιστορικό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή προβλημάτων στα αιμοφόρα αγγεία).
 • Rybelsus: Το Rybelsus χορηγείται ως δισκίο ημερησίως και στοχεύει στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, σε συνδυασμό με διατροφή και σωματική δραστηριότητα. 

Επομένως, κατανοούμε πως τα τρία φάρμακα δοσολογούνται διαφορετικά και συνταγογραφούνται για τη θεραπεία διαφορετικών καταστάσεων. Το Ozempic και το Rybelsus έχουν εγκριθεί μόνο για τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα σε ενήλικες με διαβήτη, ενώ το Wegovy είναι εγκεκριμένο για διαχείριση βάρους σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων. 

Τι παρενέργειες έχουν;

Οι συχνότερες παρενέργειες που έχουν εντοπιστεί στα συγκεκριμένα φάρμακα περιλαμβάνουν διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, όπως διάρροια, ναυτία, κοιλιακό άλγος με ήπια έως μέτρια κατά βάση ένταση και μικρή διάρκεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο FDA διαθέτει προειδοποίηση για κίνδυνο όγκων του θυρεοειδούς για τα παραπάνω σκευάσματα, ωστόσο μέχρι τώρα τέτοιου είδους επιδράσεις έχουν αποδειχθεί μόνο σε πειράματα με ζώα. 

Τι θα συμβεί αν διακοπεί η χρήση τους;

Φαίνεται ότι η απώλεια βάρους με τη χρήση σεμαγλουτίδης δεν είναι μόνιμη. Σε κλινικές μελέτες, τα άτομα που σταμάτησαν να παίρνουν σεμαγλουτίδη ανέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης απώλειας βάρους τους στη διάρκεια ενός χρόνου. Επιπλέον, όσοι σταμάτησαν να παίρνουν σεμαγλουτίδη παρουσίασαν επίσης αυξήσεις στους καρδειαγγειακούς τους δείκτες, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τι συμπεραίνουμε;

Η σεμαγλουτίδη αποτελεί πράγματι μια ουσία που έχει ευεργετική δράση σε παθολογικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία. Τα φάρμακα Ozempic, Wegovy και Rybelsus έχουν εγκριθεί προς χρήση και φαίνεται να συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος και της διαχείρισης του βάρους. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνονται μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο με συνταγή γιατρού, και μάλιστα, στην περίπτωση των Ozempic και Rybelsus, όχι ως πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του διαβήτη τύπου 2. 

Friendly Reminder! Αν δεν έχετε κάποια παθολογία, από αυτές που αναφέρθηκαν, δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσετε κάποιο σκεύασμα για τη διαχείριση του βάρους σας. Ο πιο ασφαλής και βιώσιμος τρόπος παραμένει η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών! 

Διαβάστε επίσης: A quick guide to intuitive eating 

Πηγές: 

 1. European Medicine Agency, Ozempic
 2. European Medicine Agency, Rybelsus
 3. European Medicine Agency, Wegovy
 4. Rubino D, Abrahamsson N, Davies M, et al. Effect of Continued Weekly Subcutaneous Semaglutide vs Placebo on Weight Loss Maintenance in Adults With Overweight or Obesity: The STEP 4 Randomized Clinical Trial.
 5. Wilding JPH et al.,  STEP 1 Study Group. Weight regain and cardiometabolic effects after withdrawal of semaglutide: The STEP 1 trial extension
 6. Γαλήνος, Ozempic
 7. FDA, OZEMPIC (semaglutide) injection, for subcutaneous use
 8. FDA, Wegovy
 9. FDA, Rybelsus – Accessdata.fda.gov