Αν υπάρχει ένα λαχανικό ή για την ακρίβεια φρούτο που μας θυμίζει το φθινόπωρο, αυτό σίγουρα είναι η κολοκύθα. Θέλετε οι αγγλο-αμερικάνικες επιρροές από την ημέρα του Halloween, θέλετε οι ζεστές, βελούδινες σούπες που συνθέτουν έναν ιδανικό συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις πρώτες βροχές; Όπως και να έχει, το φθινόπωρο είναι η εποχή της κολοκύθας, για αυτό επιλέξαμε να σας δώσουμε λίγες παραπάνω πληροφορίες γι’ αυτή. 

Τα βασικά…

Αρχικά, η κολοκύθα θεωρείται επιστημονικά φρούτο. Ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae) και η βοτανική ονομασία που αντιπροσωπεύει το φυτό με τους μεγάλους, στρογγυλούς καρπούς είναι “Curcubita maxima”. Προέρχεται από περιοχές της Νότιας Αμερικής και ανήκει στις λεγόμενες χειμωνιάτικες κολοκύθες, καθώς οι καρποί του φυτού συγκομίζονται το φθινόπωρο, σε αντίθεση με άλλα είδη που συλλέγονται το καλοκαίρι. 

Διατροφική Αξία

Ανά 100 γραμμάρια ωμής κολοκύθας:

Ενέργεια 25 kcal
Λιπαρά 0.1 g
Υδατάνθρακες 6.5 g
εκ των οποίων σάκχαρα 2.76 g
Φυτικές Ίνες 0,5 g
Πρωτεΐνες 1 g

Οφέλη στην υγεία

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά 

Οι κολοκύθες περιέχουν καροτενοειδή, όπως το α-καροτένιο, β-καροτένιο και η β-κρυπτοξανθίνη, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση. 

Είναι πηγή βιταμινών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας

Η υψηλή της περιεκτικότητα σε β-καροτένιο εφοδιάζει τον οργανισμό μας με βιταμίνη Α, καθώς το β-καροτένιο αποτελεί την πρόδρομο μορφή της βιταμίνης Α. Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Α ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να βοηθάει στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Επιπλέον, η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, τρώγοντας μια ζεστή σούπα κολοκύθας;

Προστατεύει την όραση μας 

Η υψηλή περιεκτικότητα της κολοκύθας σε βιταμίνη Α, καθώς και στις ουσίες λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί να προστατεύσει τα μάτια από την απώλεια όρασης.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Με άλλα λόγια, η κολοκύθα κάνει καλό στην καρδιά! Η περιεκτικότητα της σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, επειδή περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, μπορεί να μας προστατεύσει από την οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερόλης, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. 

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου 

Η ιδιότητά της αυτή στηρίζεται στη αντιοξειδωτική δράση των καροτενοειδών. Μάλιστα, μια μελέτη του 2016 προτείνει μια θετική σχέση μεταξύ μιας διατροφής πλούσιας σε β-καροτένιο και καταστολής των όγκων στον καρκίνο του προστάτη. Επίσης, μια συγχρονική μελέτη του 2014 με 843 συμμετέχοντες έδειξε ότι  το β-καροτένιο επιβράδυνε την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. 

Προστατεύει το δέρμα 

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά-συμμάχους του δέρματός μας. Το β-καροτένιο δρα σαν φυσικό αντηλιακό. Επιπλέον, οι βιταμίνες C και E, καθώς και η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την άμυνα του δέρματος ενάντια στις ακτίνες UV.

Pumpkin recipes

Ιδέες για να την εντάξετε στη διατροφή σας

Η κολοκύθα έχει γλυκιά σάρκα και μπορεί να χαρίσει βελούδινη υφή σε όποια συνταγή και να την προσθέσουμε. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για κάθε γεύμα της ημέρας από το πρωινό μέχρι το βραδινό. Ενδεικτικά, μπορείτε να φτιάξετε:

  • Κολοκυθόπιτα αλμυρή ή γλυκιά, τάρτες με κολοκύθα, pancakes με κολοκύθα
  • Κέικ κολοκύθας, μπισκότα, muffin
  • Πουρέ, ριζότο, και τσιπς κολοκύθας
  • Κολοκυθόσουπα
  • Brownies με κολοκύθα